Markku Kähkönen

Markku Kähkönen, 30 vuotta, syntymäpaikka Helsinki. Suomesta Norjaan lähtenyt maahanmuuttaja.
 
Suomessa tein töitä lehtipainoalalla läpi kaksikymppisyyden. Kesällä 2014 teimme vaimoni kanssa totaalisen elämänmuutoksen, kun vaihdoimme järvimaisemat Jäämereen sekä Kehä kolmosen aamuruuhkat kapeisiin vuoristoteihin: Muutimme pääkaupunkiseudun lähiöistä arktiseen Tromssaan. Täällä olen tehnyt työtä mm. Amnesty Internationalille, mutta pääasiassa keskittynyt valokuvaamiseen.
 
Kesällä 2015 Norjassa käynnistettiin Engangvarjegflyktning-kampanja. Se saavutti jo ensimmäisten päivien aikana suuren suosion ja siihen otti osaa myös syyrialainen ystäväni, joka oli tullut maahan vain puolta vuotta aiemmin. Hänen kautta päädyin keskustelemaan toisen kampanjan vetäjistä kanssa, joka kehottikin aloittamaan kampanjan myös Suomessa. Lähetin vielä saman viikon aikana ystävilleni Suomeen vinkkiä sellaisen starttaamisesta, sillä Suomi oli sillä hetkellä ainoa pohjoismaa josta kampanja vielä puuttui. Kului päivä, ja päätin aloittaa sen itse, sillä yön yli nukuttuani tiesin että en haluaisi jäädä paitsi tilaisuudesta aloittaa jotain niin hienoa ja yhteispohjoismaista hanketta.
 
Ensin pidin onnistumista rajoittavana aloittaa kampanjaa, joka on rajattu pelkästään Suomeen, Norjasta käsin. Siksi pyysin modeavuksi joitain Suomessa asuvia kontaktejani. Meistä muodostuikin lopulta seitsemän eri ikäisen ja eri elämänaloja kulkevan porukka joita yhdistää sekä rasisminvastaisuus että ihmisoikeuksien puolustaminen. Yhdessä olemme jakaneet taakkaa sivuston ylläpitämisestä ja kommenttikenttien puhtaanapidosta.
 
Aloitin kampanjan hyvin yksinkertaisista syistä. Halusin antaa pakolaisille kuuluvan äänen ja forumin, jossa he halutessaan voisivat kertoa itsestään omin sanoin. Kyseessä ei ollut pelkkä menestystarinoiden hakeminen, sillä itseäni kiinnostaa työllistymistä enemmän koko ihmisen elämänkaari: tarinat kasvojen takana. Maahanmuuttokeskusteluja vuodet seuranneena, etenkin pakolaiset on mielestäni yritetty liiaksi niputtaa yhteen homogeeniseen joukkoon, joilta puuttuisi sekä äly että taito toimia länsimaisella sivistystasolla. Omien kokemuksieni mukaan tämä on silkkaa ksenofobiaa. Kuka tahansa meistä voisi olla pakolainen, koulutus- tai elintasosta riippumatta. Kampanjan tarkoitus on ollut ravistella ihmisten ennakkoluuloja juuri näillä teemoilla.