Kai Aareleid


Kai Aareleid (s. 1972) on virolainen kirjailija ja kääntäjä. Hän on kotoisin Tartosta ja asuu nykyään pienessä kalastajakylässä Viron pohjoisrannikolla.

Aareleid on valmistunut dramaturgiksi Teatterikorkeakoulusta Helsingissä ja kääntäjä-kustannustoimittajaksi Tallinnan yliopistosta. Hän on toiminut kustannustoimittajana ja kirjallisuusagenttina sekä luennoitsijana, aloittelevien kääntäjien mentorina että teatteriopiskelijoiden tuntiopettajana. Nykyisin hän on vapaa kirjoittaja ja emännöi kotikylässään Kai Hotell -nimistä taiteilijaresidenssiä.

Aareleid on virontanut kaunokirjallisuutta espanjan, englannin ja suomen kielistä,muun muassa teoksia kirjailijoilta kuten Jorge Luis Borges, Javier Marías, Carlos Ruiz Zafón, Bruce Chatwin, Paavo Haavikko, Joel Haahtela, Johanna Venho, Jari Järvelä ja Jukka Viikilä.

Aareleidin proosa tunnetaan niukasta akvarellisesta tyylistä, lyhyistä, miniatyyrimäisistä kappaleista ja kirjailijan erikoissuhteesta valokuvaukseen, ruokaan sekä kaupunkimaisemiin. Lempiteemojaan ovat muisti ja juuret, perhesiteet, salaisuudet ja vaikeneminen.

Korttitalo (suom. Outi Hytönen) sai Viron Vuoden kirja -palkinnon 2016 ja Tyyni valtameri (suom. Outi Hytönen) sekä Baltian yleiskokouksen kirjallisuuspalkinnon 2022 että Viron A. H. Tammsaare -palkinnon 2022. Aareleidin romaanien oikeudet on myyty kuudelle kielialueelle.

Seuraa sometilejä

Kuvaaja: Annika Metsla

Kuvapankkiin

Teokset