Anton Monti

Nimeni on Anton Monti. Olen syntynyt Helsingissä vuonna 1964 ja asunut Roomassa vuodesta 1969 vuoteen 1988, jolloin muutin takaisin Helsinkiin. Käyn edelleen useamman kerran vuodessa Roomassa, jossa on lapsuuteni ja nuoruuteni koti. Olen naimisissa poliitikko ja runoilija Anni Sinnemäen kanssa. Meillä on Rufus-niminen lapsi.
Luen kirjoja laidasta laitaan. Eniten rakastan löytää uudestaan kadotettuja, ehkä kirottuja, kaunokirjallisuuden klassikoita. Kirjallisuudella on tärkeä tehtävä: se avaa ikkunoita tuntemattomiin ja kiehtoviin maailmoihin. Luen myös kirjoja, jotka käsittelevät kummallisia teknisiä laitteita, ja tietysti kertomuksia lapsuuteni maailmasta: 1960- ja 70-luvuista.
Asuin Roomassa Italian poliittisen väkivallan vuosina, joten sen ajan tapahtumat ovat olleet ensimmäinen kirjoittamiseni kohde. Olen sen jälkeen laajentanut saman aihepiirin käsittelyä myös koskemaan Suomen tapahtumia. Haluan oppia ymmärtämään, miksi ihmiset ovat valmiita äärimmäisiin tekoihin poliittisen vakaumuksensa puolesta. Tämä on myös yksi syy miksi kirjoitan: ehkä ymmärtämällä menneisyyden tragedioita voimme välttää niiden toistamista.
Rakastan roomalaista ruokaa ja salainen unelma olisi joskus kirjoittaa toisen kotikaupunkini - ikuisen kaupungin - kiehtovasta ruokakulttuurista.
Anton Monti

1968