Johannes Anyuru

Johannes Anyuru on ruotsalainen kirjailija ja runoilija, jolta on julkaistu kaksi runokokoelmaa ja kaksi romaania. Hän on syntynyt vuonna 1979. Hänen isänsä on ugandalainen ja äitinsä ruotsalainen. Esikoisrunokokoelmassaan Det är bara gudarna som är nya (2003) hän kuvasi maahanmuuttajien kaupunginosia ja käytti inspiraation lähteenään Homeroksen Iliasta. Arvostelijat vertasivat hänen tyyliään niin vanhempiin ruotsalaisiin nykyrunoilijoihin kuin hip hop -yhtye The Latin Kingsiinkin. Anyuru on ollut perustamassa spoken word -ryhmää Broken word, ja hän opettaa luovaa kirjoittamista.
 
Myrsky nousee paratiisista on Anyurun kansainvälinen läpimurtoteos, ja se on käännetty muun muassa ranskaksi, saksaksi ja englanniksi. Hänelle myönnettiin kirjasta Svenska Dagbladetin kirjallisuuspalkinto vuonna 2012. Kirja oli myös ehdolla August-palkinnon ja Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi.
Toinen suomennettu romaani He hukkuvat äitiensä kyyneliin voitti arvostetun P. O. Enquist -palkinnon ja on August-voittaja 2017.
 
Johannes Anyuru

Kuva: Mercies May Lataa painokelpoinen kuva

He hukkuvat äitiensä kyyneliin

Myrsky nousee paratiisista