Download Kuva:
Adele Hyry. Kuvassa: Taneli Viljanen, Kid Kokko, Lada Suomenrinne, Aurora Ala-Hakula ja Bee Österman

Essee on utopian tekstilaji - haaveilun ja harhailun harjoitusta. Säihkyvät utopiat tarjoaa näkymän esseen mahdollisuuksiin: siinä kymmenen eri alojen kiinnostavinta taiteilijaa ja kirjoittajaa on kirjoittanut esseen vapaasti omista lähtökohdistaan.

Kokoelman tekstit tutkivat esimerkiksi ruumiillisuutta afrosuomalaisesta ja saamelaisesta näkökulmasta, feminististä taloutta, queeria havaintoa ja ilmaisuvoimaa sekä feministisiä utopioita. Tulos on virkeä kuin mixtape-kasetti, karkkipussi, jonka äärellä voi nauttia ja yllättyä. Se on myös näyttävä kokonaistaideteos, sillä visuaalinen toimittaja Arja Karhumaa on luonut jokaiselle tekstille uniikin ulkoasun yhteistyössä kirjoittajien kanssa.
 
 

Sähkökirja
Paperikirja
Osta

28.00 €

Kymmenen kirjoittajan työryhmävetoinen esseeantologia ohjautuu tarkastelemaan useampaakin aihetta kerrallaan, ikään kuin kasettinauhoitteena, johon omat suosikkikappaleet äänitetään. Yhdistäväksi tekijäksi voidaan ajatella intersektionaalista feminismiä ja sitä etsivää esseististä muotoa. Tai muodottomuutta.
Säihkyvät utopiat tuokin esille vapaampia käsityksiä esseetekstin muodosta, rakenteesta ja tavoitteista. Amerikkalaisen esseisti John DAgatan pari vuosikymmentä hellimä ajatus esseen erityisestä vapaudesta kirjallisuudenlajina saa teoksessa tukea juuri muodon kautta.
Ville Hytönen, Helsingin Sanomat