Ihmisten välisistä etäisyyksistä ja niiden ylittämisestä

Erostaan toipuva Julia menee tapaamaan sairaalaan keuhkokuumeesta kärsivää äitiään, tunnettua ääninäyttelijää, joka pyytää yllättäen Juliaa kirjoittamaan muistokirjoituksensa.
Julia alkaa käydä läpi äitinsä arkistoja ja miettii samalla miten vastaisi pyyntöön. Vaikeat muistot ja unohtuneet tarinat alkavat piirtyä esiin ja samalla Julia huomaamattaan ajautuu etäälle omassa hiljaisessa maailmassaan viihtyvästä pojastaan, Aarosta.
Anja Portin kuvaa kirkkaasti yksinäisyyttä, kaipuuta toisen luo, ihmismielen liikahduksia ja arjen pieniä tragedioita pakkastalven jäätävää maisemaa vasten. Kerronnan melankolista pohjavirettä rikkovat hiljainen huumori ja satujen arvaamaton maailma.
 

Sähkökirja
Paperikirja
Osta

5.00 € 32.00 €

Anja Portinin Muistokirjoitus-esikoisromaani on mietitty ja mietteliäs laatuteos eronneesta helsinkiläisnaisesta, joka maadoittaa itsensä ja lapsensa arjen saduilla. Teos on kuin lukijalle tehty läsnäolon harjoitus, jonka sulkeutuvasta lopusta jää ehyt olo. (--) Kirjan viimeistely, kielen ja tarinan tasalaatuisuus vakuuttaa. (­--) Syvästi nähty, tavallinen kokemus!
Sini Kiuas, Hämeen Sanomat
 

Tavallisen lukeminen on helppoa. Romaanien kohdalla tavallinen voi olla se ihan kiva lukukokemus, joka on mukava ottaa kaveriksi bussimatkalle: arkisten hyvien hetkien käyttökirjallisuutta, vaivaton valinta, joka ei vaadi kummempaa miettimistä.
Outi Hytönen, Parnasso
 

Muistokirjoituksen henkilöhahmot ovat ikään kuin toistensa painoja, jotka pitävät heidän maan pinnalla.  He huomioivat toisensa vähän kuin taivaankappaleet avaruudessa: liikkuvat omilla radoillaan, aina hieman toistensa ohi.
Kirjapyykki-blogi

Muistokirjoitus käsittelee kaikkea sitä mitä olen itsekin vuosikausien ajan tarkastellut, tarttuu juuri niihin hetkiin ihmisten välillä kun jotain on murtumassa, muuttumassa, ja paikoin se tulee niin liki että tuntuu romaanilta jonka olisin itse voinut kirjoittaa, mutta en tietenkään olisi, se on aivan omansa, kaunis ja surullinen, tunteiden kudoksesta viritetty, Portinin hienolla ja levollisella kielellä kerrottu.
(--) Portinin tausta lastenkirjallisuuden parissa näkyy kielen rikkaudessa, maisemassa, huumorissa. Ihmiset piirtyvät jäätävän kylmää talvea vasten toisiaan kohti kurottavina, rakkaudennälkäisinä, haavoittuvina, niin kuin me kaikki.
Helmi Kekkonen, Sivulauseita

Hallittu, viehättävä, jännitystä ja mielenkiintoa läpi teoksen kannatteleva, koskettava ja syvästi inhimillinen. Muistokirjoitus on kirjoja, joita lukee kiinnostuksen käyttövoimalla liki yhtä soittoa.
Annelin kirjoissa -blogi

Pidän tällaisesta tekstistä, joka huokuu yksinkertaisuutta ja puhtautta, vaikka tarina ei missään tapauksessa ole yksinkertainen. Portin ei aliarvioi lukijaansa, vaan kirjoittaa älykkäästi ja kauniilla tavalla.
Mannilainen-kirjallisuusblogi

Anja Portin


Anja Portin

Sumupuiden kirja

Anja Portin & Sanna Pelliccioni

Matias ja kaikki se mikä oli jossain kaukana

Anja Portin

Radio Popov