Muistin varassa
Oikeusprosessi ja totuus
Todistajan muistikuvat voivat olla oikeusprosessin keskeisin todiste. Muisti on kuitenkin luonteeltaan muovautuva, oikukas ja joskus suorastaan epäluotettava. Ihmisen muisti ei siis toimi kuin videokamera, mutta se on siitä huolimatta mahtava tietolähde. Jotta muistia voitaisiin parhaiten hyödyntää, täytyy ensin ymmärtää kuinka se toimii.
Miksi muistamme tapahtumat ja yksityiskohdat niin eri tavoin? Kuinka pitkään jonkin asian voi muistaa? Mikä olisi paras tapa saada mahdollisimman luotettava todistajanlausunto? Voidaanko oikeudenkäynnin lopputulos ratkaista muistikuvan varassa?
Oikeuspsykologi Julia Korkman vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin havainnollisesti ja mukaansatempaavasti hyödyntäen asiantuntemustaan käytännöstä ja tutkimuksesta. Hän valaisee muistin toimintaa käyttäen useita, todellisia oikeustapauksia 1600-luvun noitaoikeudenkäynneistä Bodom-surmiin ja Olof Palmen murhaan.
Julia Korkmanin kirja on vetävä, suorastaan jännittävä, ja aihe on yhteiskunnallisesti tärkeä. Kirja puhuttelee myös ihan tavallista lukijaa. Itse päätin sen luettuani, että ainakaan vanhoista asioista en enää kenenkään kanssa jähnää: aika muovaa meille kullekin oman näkökulman menneeseen.
Tuula Koukku, Tiede
Olisi siis suotavaa, että Muistin varassa löytyisi jokaisen poliisin, oikeustieteilijän ja oikeuspsykologin kirjahyllystä. Muistin luonteen tuntemisesta olisi kuitenkin hyötyä myös monissa muissa konteksteissa, joissa tietoa kerätään haastattelemalla. Näin ollen Muistin varassa on teos, jota voi suositella eri sovellusaloilla työskentelevien psykologien lisäksi ainakin lääkäreille, tutkijoille sekä sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisille.
Anette Jaakonaho, Psykologi-lehti