Kalevalan naiset
Kalevala tummunut nahkaselkäopus, josta tulee mieleen kanteleen soitto koivikossa, Väinämöisen parta ja patalakki sekä aika, jolloin mies oli pää sekä kotona että yhteiskunnassa? Rakastettu, parjattu, välillä unohdettu ja aina uudestaan esille kaivettu kansalliseepoksemme näyttäytyy nyt uudessa valossa. Vaikka Kalevala on inspiroinut taidetta, siitä on kirjoitettu ja sitä on tutkittu moninkertaisesti, sen naishahmot eivät ole koskaan olleet kokonaisen tietokirjan aiheena. Onko ajateltu, että Kalevala on jo kaluttu puhki tai että kalevalaiset naiset eivät inspiroisi nykynaisia?
Kalevalan naiset näyttävät konkreettisesti, miten maailmalle pannaan tarpeen tullen hanttiin ja pidetään oma pää ja myös sen, miten elämän muutoksiin mukaudutaan ja niistä selvitään, vaikka kuinka pelottaisi välttämätön taito epävarmassa ja nopeasti muuttuvassa nykymaailmassakin.
Kalevalan naisista on tehty jonkin verran akateemista tutkimusta, mutta yleistajuisia tietokirjoja aiheesta ei ole liiemmin näkynyt. Tämän aukon täyttää kirjailija Tiina Piilolan tuore teos Kalevalan naiset. Tietokirja tarkastelee myyttisiä suomalaisia naishahmoja feministisen kirjallisuustutkimuksen näkökulmasta.
Jukka Huusko, Helsingin Sanomat
Vaikka Kalevala on innoittanut kirjailijoita, runoilijoita ja teatterin tekijöitä kautta aikojen, Piilola on onnistunut löytämään siitä uusia aineksia.
Laura Seppä, Kaleva
Piilola tarkastelee naisten rooleja, punnitsee näiden asemaa ja tavoitteita. Myös nykynainen pääsee osaksi keskustelua, kun uudet ja ennestään tutut näkökulmat lomittuvat sulavasti.
Heini Lehtosalo, Eeva-lehti
Raikas Kalevalatulkinta.
Tiina Piilola on kirjoittanut vaikuttavat henkilökuvat Kalevalan naisista. Piilola tekee reippaita tulkintoja nykypäivästä käsin ja pohtii millaisia tyyppejä Ilmatar, Aino, Louhi, Pohjan neito, Lemminkäisen äiti ja Marjatta olisivat nykyisessä Suomessa.
Outi Hytönen, Kanava
Aino ei olekaan pelokas uhri, kun hän hukkuu paetessaan Väinämöisen kosintaa. Hän on vahva nainen, joka ei suostu määräiltäväksi. Näin tulkitsee Tiina Piilola kirjassa, joka katsoo Kalevalan naisia feministisin silmin.
MM, et