Ihmeellinen Atkinson

Otteita kotimaisten bloggareiden arvioista:

”Hävityksen jumala on vakava, hienostunut, älykäs ja viimeistä piirtoa myöten taidokkaasti kirjoitettu (ja käännetty!) romaani. Se on ylistyslaulu kirjallisuudelle ja taiteelle, ja sen tarjoamat ajatukset taiteen merkityksestä ovat niin riemastuttavia, että niitä haluaa tallettaa jonnekin sydämen seutuville: esimerkiksi kun kaikki muu on mennyttä, taide jää, tai ettei taiteen tehtävä ole opettaa, vaan olla ilon ja lohdun, ylevöitymisen ja ymmärryksen lähde. Oih! Romaani kuvaa kauniisti tunnelmia ja hetkiä, jotka ovat luonnostaan ohikiitäviä, ja kerronnan yllä leijuu kaiken aikaa hienoinen melankolian harso. Elämä on jatkuvaa luopumista ja kaipuuta, ja sitä korostaa se vääjäämättömyys, jolla elämä puskee tietään eteenpäin, ja jolla kaikki koettu jää taakse. Hävityksen jumala on hieno romaani, joka jättää vakavan ja hieman surumielisen olon.”
Ulla ja Krista, P. S. Rakastan kirjoja

”Tammikuu on hädintuskin puolessa kun tätä kirjoitan, mutta olen jo valmis nostamaan Hävityksen jumalan vuoden parhaiden lukukokemusten joukkoon.”
Mikko, Kirjavinkit.fi

”Hävityksen jumala on kiehtova perhedraama, varmasti tämän vuoden kärkeä. Hurjaa, ensimmäinen tämän vuoden kirja ja tällainen toteamus. Elämä elämältä jää tämän varjoon. Kirjan lopusta halusin palata alkuun. Ja niin myös palasin.”
Ulla, Ullan luetut kirjat

”Olen  ihastunut  Atkinsonin Brodie-dekkarisarjaan (etenkin itse Brodieen).  Elämä elämältä (2014) tärisytti tasapainoani pari vuotta sitten, ja tämä rinnakkaisteos tekee sen taas. Aluksi kohtuuttoman kovat odotukset jarruttivat heittäytymistä, mutta loppua kohti ei enää mikään estänyt. Hävityksen jumala on monihaarainen romaani rakkaudesta, kuolemasta ja sodasta.”
Tuijata.Kulttuuripohdintoja

”Vaikka en tavoittanut ihan samaa lumoa kuin Elämä elämältä -teoksen luettuani, sain laadukkaan ja koskettavan lukuelämyksen, jonka toivon väreilevän mielessäni vielä kauan. Nimittäin romaani, josta päällimmäisenä mieleen jäävät ihmiselon hauraus, rakastamani peribrittiläisyys, ajan laskostuminensekä legenda lumikellosta, ei voi kuin sykähdyttää.”
Katja, Lumiomena

”Ei ihmiselämää voi käydä läpi ilman, että se vaikuttaisi lukijan sisimpään ennen pitkää. Ei silloin kun kertojalla on lahja, kuten Atkinsonilla on.”
Raija, Taikakirjaimet

Otteita kirjan ulkomaisista arvioista:

”Hävityksen jumala, yhdessä edeltäjänsä kanssa, on Atkinsonin hienoin kirja, ja todiste siitä, että hänen genrerajoja rikkova kirjallisuutensa yhä ihastuttaa ja hämmästyttää.”
Stephanie Merrit, The Guardian

Hävityksen jumala todistaa jälleen kerran, että Atkinson on valtavan lahjakas kirjoittaja. Hän hallitsee rakenteen, ja näyttää, kuinka hänen hahmojensa teot saavat seurauksia vielä vielä vuosikymmenien ja sukupolvien päästä. Hän kirjoittaa suuresti myötäeläen ja ymmärtää erityisen hyvin lapsen ja vanhemman suhdetta. Lisäksi hänen ihastuttavan kirpeä huumorinsa sai minut nauramaan ääneen useampaan kertaan.”
Matt Cain, The Independent

”Niin ylimaallinen romaani että tahtoisin nimittää sen edustamaan kaikkia maailman kirjoja taiteen olympialaisiin. Jälkisanat ansaitsevat palkinnon jo yksin. Tämä kirja on, kuten ylenpalttiset todisteet osoittavat, jopa parempi kuin Elämä elämältä.”
Sarah Shaffi, The Bookseller

”Atkinson ei vain kerro tarinaa: hän dekonstruoi, purkaa osiin käsityksemme siitä miten tarinoita kerrotaan. Hän käyttää kerronnallisia kikkoja hienovaraisista eleistä suoraan puheeseen, hän saa meidät tuntemaan kertomisen voiman ei vain älyllisenä käsitteenä vaan iskuna suoraan palleaan.”
Publishers Weekly

”Kypsä, elegantti satu – humaani visio ihmisistä monimutkaisessa loistossaan.”
Kirkus Review

 

PS Costa Book Awards julkisti 4. tammikuuta 2016, että Hävityksen jumala (A God in Ruins) on valittu vuoden parhaaksi romaaniksi. Viime vuonna saman kunnian sai Kate Atkinsonin romaani Elämä elämältä.