40 yötä, yksi puolustuspuhe

Joka yö nainen valvoo, sillä hänen ruumiinsa ei anna hänen olla: keho kihelmöi kauttaaltaan, syyhyää. Se inhottaa häntä. Hän raapii, hän kutiaa, hän raapii ja raastaa ihoaan ajatusten kiertäessä yhtä ja samaa rataa. Mies vierellä nukkuu, kun nainen työstää öistä monologiaan. Hän puhuu itsekseen itsestään, suhteestaan, työstään vanhainkodissa, ystävistään ja Helenasta, jolle on tapahtunut jotain, mitä ei olisi pitänyt tapahtua. Jotain sellaista, mitä ei voi nimetä, yön hiljaisuudessakaan.
Syyhy ei jätä rauhaan lukijaakaan, vaan pakottaa pohtimaan ympäristön vaatimuksia, suhdetta omaan kehoon ja tabuja, joiden keskellä elämme. Strömbergin henkilöhahmot ovat omaäänisiä, vaikuttavia ja ihastuttavan outoja.

Ellen Strömberg on suomenruotsalaisen kirjallisuuden kirkas uusi ääni. Hänen esikoisromaaninsa Jaga vatten ilmestyi 2018, ja se palkittiin Suomen ruotsinkielisen kirjailijaliiton esikoispalkinnolla.
 
 

Paperikirja
Sähkökirja
Osta

5.00 € 28.00 €

Kirja on tarina nuoresta naisesta, joka katselee maailmaa hieman ulkopuolisin silmin ja reagoi siihen kropallaan. Ikäviin ja ongelmallisiin asioihin hän reagoi kutiavalla iholla ja traagiset tapahtumat saavat ihonalaisen lihan suorastaan kuhisemaan.
Hilkka Kotkamaa, Pietarsaaren Sanomat
 

Syyhy elää ja ammentaa ihmissuhteiden raaasta tragikomiikasta. Ei mitenkään alleviivaten vaan sävyillä pelaten. Strömberg leikittelee myös hienovaraisesti sukupuolirooleilla ja seksuaalisuudella. 
Ville Hänninen, Parnasso
 

Ellen Strömberg


Ellen Strömberg

Mehän vaan mennään siitä ohi