Radio Popov
Yhdeksänvuotias Alfred elää käytännössä yksin. Äitiä Alfred ei ole nähnyt syntymänsä jälkeen, eikä työmatkoilla viipyvä isä taida aina edes muistaa, että Alfred on olemassa. Eräänä yönä Alfred lähtee seuraamaan salaperäistä Hiipparia, joka työntää postiluukusta lehden mukana muutakin: omenoita, villasukkia ja voileipiä.
Alkaa unohtumaton seikkailu, joka muuttaa Alfredin ja samalla monen muunkin yksinäisen lapsen elämän: Hiippari on omalaatuinen Amanda Lehtimaja, lehdenjakaja, joka kuuluu Herkkäkorvaisiin. Amandan luota Alfred löytää vanhan radiolähettimen, jonka on suunnitellut venäläinen fyysikko A.S. Popov. Amandan kotoa käsin Alfred alkaa tehdä salaista, öistä radiolähetystä unohdetuille lapsille.
Jännittävä ja humoristinen, lämminhenkinen tarina tuo mieleen lastenkirjallisuuden rakastetuimmat klassikot, Astrid Lindgrenin ja Marjatta Kurenniemen saturomaanit.
Kirjan on kuvittanut Miila Westin.
Nyt tuli luettua sellainen lastenkirja, että vetää melkein sanattomaksi ja kylmät väreet kulkevat iholla. Radio Popov on valtavan hieno paketti, jossa suuria asioita käsitellään koskettavasti ja lämpimästi.
Hemulin kirjahylly
Yksinäisyys ja sen eri muodot ja syyt ovat rakentavasti esillä maailmassa, joka vaikuttaa todelta mutta ei ehkä kuitenkaan ihan ole sitä. Mukana on myös sopivasti jännitystä ja yllättäviä juonenkäänteitä niin, että tarina ei polje paikallaan ja pakottaa välillä varpaisilleen. Kokonaisuus on mainio ja sopiva ei vain nuorille vaan aikuisillekin.
Antti Koskinen, Kirjavinkit
Anja Portinin Radio Popovin kekseliääseen tarinamaailmaan on helppo solahtaa.
Se ei tarjoa sadun kimallusta tai hokkus-pokkus-ratkaisuja, mutta onnistuu silti kääntämään ankean lähtötilanteen parhain päin ja valamaan toiveikkuutta myös lukijaan.
Päivi Heikkilä-Halttunen, Lastenkirjahylly-blogi
Teos taikoo pelon, surun ja yksinäisyyden kokemukset seikkailuksi, kuitenkaan vähättelemättä pienten uhrien tuskaa. Avainsana on empatia. (--)
Viisas romaani vihjaa, että on olemassa erilaisia syitä, miksi kaikki aikuiset eivät osaa olla vanhempia lapsilleen, mutta tämä teos ei kerro heistä. Perheiden sisäinen kohtaamattomuus on koko yhteiskunnan käsittelemätön tragedia, eikä siihen ole helppoa ratkaisua.
Mari Viertola, Turun Sanomat
Vaikka romaanin aihe täyttää melodraaman tunnuspiirteet, kertomus välttelee silti onnistuneesti synkkyyttä ja surumielisyyttä. Radio Popov on varsin viihdyttävä ja paikoitellen jopa jännittävä ja seikkailullinen. Kokeelliset kerrontaratkaisut, kuten joidenkin kohtausten kirjoittaminen näytelmädialogiksi, virkistävät tekstin seassa. Miila Westinin kuvitusta on mukana sopivasti elävöittämässä ja tauottamassa lukukokemusta.
Emmi Ketonen, Onnimanni