Download Kuva:
Anna Autio
Se mikä on kaukana, voikin olla ihan lähellä...

Matias on pieni poika, joka katselee iltaisin pimeälle taivaalle ja miettii, millaista tuolla kaukana oikein olisi. Miltä kuu näyttäisi ihan läheltä? Mihin aurinko aina öisin katoaa? Ja mitä on tähtien takana? Matias päättää ottaa asioista selvää. Hän matkustaa kaupunkiin oppia saamaan, seuranaan kissa nimeltä Kuukuu.

Vuodet vierivät, aurinko ja kuu tekevät aina vain toisilleen tilaa, ja Matiaksen ajatukset liitävät yhä kauemmas. Mutta miten löytäisi jonkun, jonka kanssa jakaa ajatuksiaan?

Matias ja kaikki se mikä oli jossain kaukana on haikean kaunis kertomus ihmisen uteliaisuudesta ja kaipuusta. Kirja on saanut innoituksensa kirjailija Anja Portinin isoisoisän 1900-luvun alussa valmistamista tähtitieteellisistä taikalyhtykuvista, joita on aiemmin julkaistu teoksessa Maisteri Starkin arkisto (Musta Taide 2015). Kymmeniä lastenkirjoja kuvittanut, monipuolinen Sanna Pelliccioni loihtii näistä lumoavista vanhoista kuvista osan mukaan taianomaiseen kuvitukseensa.

Osta

10.00 € 24.00 €

Finlandia-palkitun Anja Portinin ja kuvittaja Sanna Pelliccionin Matias ja kaikki se mikä oli jossain kaukana on samanaikaisesti kuin kuvitettua runollisuutta, tietoa ja sadun lumoa. Matias ja kissa Kuukuu lähtevät junalla kaupunkiin tutkimaan ja tekemään havaintoja löytääkseen vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Portin ja Pelliccioni luovat upean kokonaisuuden tutkimusmatkasta, jossa kuvitus zoomaa väliin avaruudellisia näkymiä ja leikittelee upeilla perspektiivin vaihdoksilla. Kuvakirja voi olla lapselle kuin matka taidemuseoon, jokainen aukeama luo vision uudesta taulusta. Tällainen voi olla myös aikuisen lukijan kokemus. Teos on runollisen kaunis ja puhutteleva. Jokaiseen aukeamaan pysähtyy mieluusti pidemmäksikin aikaa.

Pirjo Suvilehto, Kaleva

Pimeälle taivaalle tähyämisestä alkaa tarina, jonka mielikuvitukseen ja värimaailmaan rakastuin. Anja Portinin ja Sanna Pelliccionin kuvakirjassa (jolla on pitkä nimi: Matias ja kaikki se mikä oli jossain kaukana, S&S2021), on runsautta ja seesteisyyttä. Riemunkirjavuus ja hösellys puuttuvat onneksi kokonaan. 

Anna Pihlajaniemi, Kodin kuvalehti
 

Anja Portin
Sanna Pelliccioni