Myötäelävä opaskirja kuolemasta

Kuolema koskettaa meistä jokaista: me kaikki kuolemme ja ennen sitä koemme menetyksiä. Elämme aikana, jona kuolema on meistä useimmille tuttu lähinnä viihteestä ja lehtien lööpeistä. Kuolemaa ei tarvitse enää nähdä tai kokea arjessa. Ammattilaiset huolehtivat sairaat ja vanhukset hautaan. Kun kuolema sitten tavalla tai toisella saapuu, olemme yhtäkkiä keskellä vierasta maaperää, neuvottomina. Mitä pitää tehdä? Miten jatkaa elämää menetyksen kanssa?
Kuolema Kaikki mitä olet aina halunnut tietää koostuu haastatteluista. Kuoleman tutkijat, kuoleman parissa työskentelevät ja tavalliset, kuoleman koskettamat ihmiset kertovat kukin tarinansa. Näin kirja on sekä tietoteos suomalaisesta kuolemasta että tositarinoita ja vertaistukea tarjoava opas meidän jokaisen matkalle kohti kuolemaa.
 

Sähkökirja
Paperikirja

Tietokirjan ote kuolemaan on käytännönläheinen ja suora, mutta on se koskettavakin. Tieto ja vertaistuki tekevät kuolemasta aiempaa tutumman ja kirja antaa monia käytännön vinkkejä meille kaikille.
Satu Pajuriutta, Helsingin Sanomat
 

Kuolema teettää valtavasti käytännön asioita. On virastoja, asiakirjoja, lomakkeita, järjestelyjä. Kirjan lopussa on lista siitä, mitä dokumentteja tarvitaan vainajan asioiden hoitamiseen ja miten voi toimia digitaalisen jäämistön kanssa.
Mäkelinin kirja on myös puolustuspuhe hyvälle saattohoidolle ja omaisten ymmärtävälle kohtaamiselle.
Tiina Aho, Kouvolan Sanomat
 

Henna Mäkelin kirjoittaa siitä mistä yleensä vaikenemme, kuolemasta. Kirjasta löytyy koskettavia kertomuksia, tutkittua tietoa ja elämänviisautta. Monipuolinen teos laajentaa "kuolemankuvaa".

Realistinen, lohdullinen ja koskettava kirja kannattaa lukea, ihan vain vaikka tulevaisuuden tähden, koska väistämätön on varmasti edessä.
Markku Laitinen, Kupukallio -blogi
 

Koko kuolemasta kertova kirja on kaunis ja kerrottu hyvin. Luin sitä hitaasti ja luvun kerrallaan. Välillä tuli surumieli, sitten taas sellainen lohdullinen olo. Henna Mäkelin on osannut laittaa asiat kansiin hyvässä järjestyksessä ja niin, että se avartaa mieltä. Kaikki on kerrottu niin, että tavallinenkin kuolevainen ymmärtää.
Kini, Kirjavinkit
 

Henna Mäkelin