Lukunäyte

Devonilaisessa maalaiskylässä tapahtuu hirvittävä murha. Yhdeksänvuotias Joanna Mason on rikok­sen ainoa silminnäkijä. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin hänestä on tullut menestynyt lääkä­ri, joka pitää yksityispraktiikkaa Edinburghissa, on naimisissa ja pienen lapsen äiti. Kun rikokses­ta tuomittu Andrew Decker vapautuu vankilasta, Joanna katoaa. Rikosylikomisario Louise Monroe joutuu pohtimaan käynnistetäänkö etsinnät Jo­annan aviomiehen vastustuksesta huolimatta. 

Toisaalla entinen rikoskomisario Jackson Brodie on uppoutunut henkilökohtaisempiin tutkimuk­siin. Hän on hankkinut haltuunsa hiussuortuvan, joka pitäisi viedä DNA-laboratorioon Lontooseen. Matkasta tulee odotettua mutkikkaampi. Sattuman kaupasta juna, johon hän on noussut, joutuu onnettomuuteen Edinburghissa. 
 

Mestarillinen Kate Atkinson (s. 1951) maalaa jälleen vahvalla siveltimellä maailman, jossa kaik­ki on terävää, kirkasta ja hieman sijoiltaan. Sattu­makaan ei ole pelkkä juonenkuljetuskikka vaan sen avulla valotetaan suurempia kysymyksiä ihmiskohtaloiden monimutkaisesta verkosta. Kaik­ki teot ovat kytköksissä toisiinsa, eikä kukaan ole turvassa elämältä. Psykologisesti terävä rikos­romaani jatkaa sarjaa ex-poliisi Jackson Brodiesta, josta kerrottiin teoksissa Ihan tavallisena päivänä ja Kaikkein vähäpätöisin asia. 

 

Atkinsonin teksti on hienoa. Se on oivaltavan tarkkaa psykologista ihmiskuvausta ja koukuttavia rinnakkaisia tapahtumia, jotka kirjailija lopussa jysäyttää yhteen. Atkinson taitaa myös mustan huumorin. Bonuksena lukija saa alleviivaamatonta yhteiskunnallisuutta, joka kirjoitetaan auki ihmisten henkilökohtaisissa tarinoissa.

Liisa Kukkola, Kymen Sanomat

 
Atkinsonia voi suositella dekkareita vieroksuville.

Ilta-Sanomat

 
Atkinson yhdistää jälleen älykkään rikosjuonen uskottaviin henkilöihin ja sävyttää kaiken mustalla huumorilla.

JT, Me Naiset

 
Tarina nappaa lukijan mukaan ensiriveiltä ja pitää otteessaan tosi tiukasti.

Tuomo Saarikko, Aamuposti

Jos kavahdat dekkareiden suoraviivaisuutta, tartu Kate Atkinsonin kirjoihin. Ne ovat rikosromaaneja, mutta niissä henkilöille annetaan tilaa ja aikaa kehittyä romaanihenkilöiden kaltaisiksi, elävän ristiriitaisiksi persooniksi.

Irina Björkman, et-lehti

 

Kate Atkinson


Kate Atkinson

Kaikkein vähäpätöisin asia

Kate Atkinson

Ihan tavallisena päivänä

Kate Atkinson

Joka lapsia ja koiria rakastaa

Kate Atkinson

Liian kirkas taivas

Kate Atkinson

Hävityksen jumala