Sarjakuva-Finlandia Ulla Donnerille


Kirjailija ja taiteilija Aulikki Oksanen nosti kymmenen finalistin joukosta vuoden 2020 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi Ulla Donnerin sarjakuva-albumin Sontaa (Skiten, suomentaja Sinna Virtanen).

”Ulla Donnerin Sontaa on omaperäinen ja terävä aikalaissatiiri. Vaikka ’Siperian tundra sulaa’ sen alussa vain puhekuplassa, nousee teoksen tärkeimmäksi aiheeksi hallitsematon luonto ja ihmisen omat teot ja valinnat.

Donnerin piirrosviiva on hauska ja kekseliäs. Se poimii hiplaavat sormet ja naisen kiukun, ikkunoitten avokadovauvat ja seksileikkien surreaalit mylläkät. Myös kielelliset koukut, puheet ja pohdinnat kuulostavat aidoilta ja ajankohtaisilta, mistä teoksen suomentaja Sinna Virtanen ansaitsee ylimääräiset kiitokset.

Taitavasti, lähes kavalasti Donner sirottelee kuviinsa pikku kuoriaisia, ensin olkapäille ja kahvikuppeihin, kunnes niistä huomaamatta kasvaa kaiken täyttävä, röyhkeä profetia. Tarina etenee kuitenkin vailla saarnoja. Sen näennäisen hilpeyden alla kulkee valtava viemäriverkosto, jossa lemuaa ihmisen itse luoma, globaali painajainen”, Oksanen perustelee valintaansa.

Ulla Donner (s. 1988) on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hänen edellinen sarjankuvansa Spleenish oli Sarjakuva-Finlandia-ehdokas ja sai Vuoden kaunein kirja -tunnustuksen.

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa.

Vuonna 2020 ehdolla oli 57 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia. Sarjakuva-Finlandia on arvoltaan 5000 euroa.