EU:n kirjallisuuspalkinto Piia Leinon Taivas-romaanille


Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon vuoden 2019 Suomen-voittaja on Piia Leinon romaani Taivas (Kustantamo S&S). Palkinto on arvoltaan 5000 euroa.

Raati luonnehtii Leinon romaania ajankohtaiseksi ja väkeväksi visioksi kulutusyhteiskunnan kestämättömistä valinnoista. Taivas kuvaa 2050-luvun Helsinkiä, josta on tullut suljettu kaupunkivaltio. Sitä johtaa autoritaarinen hallinto, ja kansalaiset pyrkivät tulemaan toimeen ympäristökatastrofien seurauksien kanssa. Ainoa pakopaikka on riippuvuutta aiheuttava virtuaalitodellisuus. Leino onnistuu kuvaamaan tulevaisuuden maailman hienon vähäeleisesti ja ahdistavan uskottavasti.

Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon tarkoituksena on edistää eurooppalaisen nykykirjallisuuden näkyvyyttä. Taivaan käännösoikeudet on ehdokasaikana myyty jo kahteen maahan.

Palkinto jaetaan kolmen vuoden jaksoissa, ja tänä vuonna Suomen lisäksi mukana 13 muuta Euroopan maata. Aiemmin palkinnon ovat voittaneet Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (2016), Katri Lipsonin Jäätelökauppias (2013) ja Riku Korhosen Lääkäriromaani (2010).

Suomen palkintoraatiin kuuluivat kustantaja Ville Rauvola (pj.), Akateemisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Aki Järvinen, kirjailija Malin Kivelä, professori Anne Mäntynen ja kirjailija Sinikka Vuola.