Kapitalismista, perunatuotteista ja vapaudesta

Kaikki ovat ilmastovegaaneja, intersektionaalisia feministejä, poliittisesti valveutuneita aktivisteja, ja tekevät työtä asioiden parissa, joihin todella uskovat. Vai onko kaikki sittenkin vain samaa vanhaa paskaa uudessa paketissa?
Mainostoimistossa käydään yt-neuvotteluja ja after workissa puretaan tuntoja. Dream Hackers Disruption Agencyn työkaverukset puhuvat keskenään siitä, miten paljon vapautta heillä oikeastaan on. Ovatko he itse valinneet työnsä ja elämäntapansa? Voivatko he edes vaikuttaa siihen, miltä oma elämä tulevaisuudessa näyttää?
Töissä on käynnissä uuden perunapohjaisen makkaran lanseeraus. Innovatiivisen lihankorvikkeen ongelmana vain on, että perunassa ei ole juurikaan proteiinia. Ratkaisu löytyy, mutta siinä piilee omat vaaransa.
Sontaa kertoo kapitalismista, perunoista ja halusta vetää itsensä alas vessanpöntöstä.

Ulla Donner (s. 1988) on kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Hänen edellinen sarjankuvansa Spleenish oli Sarjakuva-Finlandia-ehdokas ja sai Vuoden kaunein kirja -tunnustuksen.
 

Tiukka, mutta viihdyttävä tarina. Sarjakuvakirja myös niille, keiden mielestä sarjakuvat eivät ole kirjallisuutta. Ajankohtaista, ironista ja energistä.
Älä ota sitä niin vakavasti -blogi

Uusi teos Sontaa on hillitön satiiri mainostoimistomaailmasta ja perunaproteiinimakkara Pekkaran luomisesta.
Juhani Tolvanen, Ilta-Sanomat

Tämä oivaltava, pikemminkin empaattinen kuin pilkallinen huumori vie Ulla Donnerin Sonnan hetken hitistä kohti jotakin paljon kestävämpää.
Arla Kanerva, Helsingin Sanomat

Donnerin sarjakuvaromaanien lukeminen voi olla samaan aikaan ahdistava ja hykerryttävän hauska kokemus, jos sattuu kuulumaan tekijän kanssa samaan viiteryhmään: Y-sukupolven punavihreään kuplaan. Piikit kohti lukijaa lentelevät jokaisella sivulla, mutta samalla tuntuu, että meitä ymmärretään: tämä teksti on kirjoitettu kuplan sisäpuolelta itsekriittisesti ja empaattisesti ivaten, ei ulkoapäin nenänvartta pitkin katsoen.
Riikka Oksanen, Kulttuuritoimitus.fi

Vaikka Sontaa keskittyy mainosalalla työskentelevien nuorten aikuisten mielenmaisemaan, se vangitsee kaupunkilaista ajankuvaa laajemminkin. Piirrosjälki on selkeydessään mehevää. Pisteliäiden havaintojen lomasta välittyy herkkyyttä ja lempeyttä.
Silvia Hosseini, Image
 

Kipakka satiiri kyseenalaistaa mainostoimistomaailman mielekkyyden ja ruoskii terävästi sen pinnallisuutta ja valheellisuutta. Samalla se paljastaa markkinatalouden kieroutuneimmillaan ja vastuuttomimmillaan. Surrealistisiakin sävyjä saava tarina näyttää myös naisten epätasaarvoisen aseman työelämässä ja yhteiskunnassa.
Sarjakuva-Finlandia 2020, raadin ehdokkuusperustelut

Ulla Donner käsittelee Sontaa-sarjakuva-albumissaan satiirisesti nyky-yhteiskuntaa ja ajan ilmiöitä. Mainostoimistomaailmaan sijoittuvassa albumissa teemoina ovat muun muassa kapitalismi ja markkinatalous, työelämän ongelmat, tasa-arvokysymykset, seksuaalinen häirintä ja parisuhdeväkivalta.
Juhana Unkuri, Kansan Uutiset

Sarjakuvataiteilija Ulla Donnerin sarjakuvakirja Sontaa (S&S 2019) on paitsi viihdyttävä satiiri mainostoimistoista myös erinomainen kuvaus siitä, kuinka nykytyöelämässä kaiken pitää kuulostaa merkitykselliseltä.

Karoliina Paananen, Ylioppilaslehti

Ulla Donner


Ulla Donner

Luonnollinen näytelmä

Ulla Donner

Spleenish