Lasten LukuVarkaus -palkinto Anja Portinin Sumupuiden kirjalle


Anja Portinin Sumupuiden kirja on voittanut Lasten LukuVarkaus -palkinnon. Palkinto jaettiin 12.6.2024 Vekara-Varkaus-festivaaliviikon yhteydessä. Palkitun lastenromaanin valitsi kuuden finaalikirjan joukosta varkautelaisista alakoululaisista koostuva seitsenhenkinen lapsiraati, johon kuuluvat Elias Brunou, Helmiina Juvonen, Liina Mustonen, Valtteri Rissanen, Niilo Toroi, Alisa Sutinen ja Ella Viitanen.

Lapsiraati luonnehti Sumupuiden kirjaa jännittäväksi ja mukaansatempaavaksi sekä totesi sen teemojen, luonnonsuojelun ja ystävyyden, olevan tärkeitä asioita myös lasten elämässä. Lapsiraati ihasteli kirjan fantasiamaailmaa ja kertoi myös oppineensa uusia asioita luonnosta.

Anja Portinille Lasten LukuVarkaus -ehdokkuus oli jo toinen.

-Olen äärimmäisen iloinen tästä palkinnosta. Sen saaminen tuntuu erityisen hienolta, koska ratkaisun tekivät iältään juuri sen ikäiset lapset, joille kirja on ensisijaisesti suunnattu. Raatilaiset ovat tehneet ison työn lukiessaan koulutöidensä ohella kaikki kuusi kirjaa ja arvioituaan niitä sen jälkeen yhdessä. Tämä kilpailu on hyvä esimerkki siitä, miten lapset voidaan ottaa mukaan kirjallisuuden maailmaan, ei vain lukijoina vaan myös vaikuttajina, Anja Portin toteaa.

Valtakunnallinen Lasten LukuVarkaus –kirjallisuuspalkinto on myönnetty vuosittain suomenkieliselle lastenromaanille vuodesta 2001 lähtien. Palkinnon arvo on 3500 €.

Lasten Lukuvarkaus -palkinnon voittanut Sumupuiden kirja