Hullu, hullumpi, ilmasto

Miten pieni jääkausi loputtomine sotineen ja nälkävuosineen muokkasi Eurooppaa maanosaksi, jonka tunnemme tänään, miksi Grönlanti on nimeltään vihreä maa, miksi homo sapiens selvisi kun muut ihmislajit katosivat ja mitä tekemistä Edvard Munchin Huuto-maalauksella on Krakataun vuoden 1883 purkauksen kanssa?
Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund kirjoittaa ensimmäisessä tietokirjassaan siitä, kuinka ilmasto ja sääolosuhteet ovat vaikuttaneet historian kulkuun. Viihdyttävästi ja eloisasti Rosenlund johdattaa lukijan niin esihistoriallisiin kuin myöhäisempiin tapahtumiin. Teos muistuttaa laajakatseisuudessaan maailmalla menestynyttä Yuval Noah Hararin Sapiensia samalla se on tärkeä puheenvuoro ihmiskunnan vaikeuksista nykyisen ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Voidakseen valloittaa maailman, ei riitä, että luo maailman suurimman kauppamahdin tai haalii ylivoimaisimman asekannan. Lisäksi pitää pystyä hallitsemaan säätä. Siihen ei toistaiseksi ole yksikään historiallinen imperiumi kyennyt, ja siksi ne ovat lopulta tuhoutuneet.
 

Osta

34.00 €

Rosenlund on kirjoittanut jäätävän kiinnostavan ja tukalan ajankohtaisen ilmastohistoriallisen tietokirjan. Sen käännösoikeudet on myyty niin Viroon kuin Meksikoon.
Älkää pelästykö Rosenlund ei ole pahimman ilman lintu. Hänen vetävästi kirjoitettu tietokirjansa on yllättävänkin toiveikas: lajimme on parhaimmillaan tiukoissa paikoissa.
Simopekka Virkkula, Turun Sanomat
 

Väriä ja eloisuutta sääkirjaansa Rosenlund järjestää paitsi ikivanhoista tarinoista ja uskomuksista myös omista muistoistaan. Mummon kertomista iltasaduista hän kehittelee lystikkään linkin neandertalinihmisiin, ja sääkiinnostuksensa herättäjäksi hän paljastaa jo johdannossa isoisänsä, joka mökillään Barösundissa kirjasi muistiin lämpötiloja, säitä ja tuulia kolmesti päivässä vuosikymmenet.
Rosenlundin kertomatyylistä nauttii alusta loppuun täysin siemauksin.
Raija Hakala, Kirjareppu-blogi
 

Ihmiskunnan taival on vaellusta sään aiheuttamasta kriisistä kriisiin. Näistä kriiseistä kertoo toimittaja Marcus Rosenlund herkullisessa kirjassaan.
Kiinnostavinta antia kirjassa ovat sään eri kulttuureille aiheuttamat vaikeudet. Niitä Rosenlund juoksuttaa anekdoottien täyttäminä vauhdikkaina tarinoina
Harri Junttila, Talouselämä
 

Kirja on rennosti kirjoitettu ja opettava.
Harri Junttila, Tekniikka & Talous
 

Kiinnostava teos tarjoaa painavaa sanottavaa arkisiin sääkeskusteluihin.
ET-lehti
 

Ilmastonmuutos on päivän sana. Jos vielä ei ole kyllästynyt tyystin aiheeseen, kannattaa lukea Marcus Rosenlundin kirja Sää joka muutti maailmaa.
Rosenlundin kirja saa oivaltamaan, miten paljon ilmasto ja sääolot ovat vaikuttaneet historian kulkuun. Esimerkiksi Eurooppaa muokkasi vuosina 12501880 niin kutsuttu pieni jääkausi. Nälänhädät seurasivat toisiaan, kunnes pelastajaksi löytyi peruna.
(--)
Sää joka muutti maailmaa -kirjassakin hän kirjoittaa viihdyttävästi, kiinnostavasti ja selkeästi faktoja unohtamatta.
Jaana Vieno, Länsi-Suomi
 

Sääilmiöt ovat vaikuttaneet sotien kulkuun, upottaneet maa-alueita tulvien tai jääkenttien alle, aiheuttaneet nälänhätää ja sairauksia. Kirja on vetävästi kirjoitettu ja sen lukemista voi suositella ihan jokaiselle.
Mänttä-Vilppulan kirjaston kirjavinkit, KMV-lehti
 

Tämän kirjan luettuaan on sanomattakin selvää, että mitkään maalliset mammonat ja mahdit eivät takaa rikkautta ja onnea, vaan voidakseen valloittaa maailman, pitäisi pystyä hallitsemaan myös säätä. Niin suuri voima säällä ja sen mukanaan tuomilla muutoksilla on ollut ihmiskuntaan kautta historian. Tämän mahdin hillitsemisessä ei auta edes teknologian kehitys, ainakaan vielä. Jo historiaa osoittaa sen, että yksikään imperiumi ei ole kyennyt säätä hillitsemään, minkä vuoksi ne ovat kaikki lopulta tuhoutuneet.
Mira Metsälä, KMV-lehti

Marcus Rosenlund


Marcus Rosenlund

Pieni suuri elämä

Marcus Rosenlund

Kohti korkeuksia