Hullu, hullumpi, ilmasto

Miten pieni jääkausi loputtomine sotineen ja nälkävuosineen muokkasi Eurooppaa maanosaksi, jonka tunnemme tänään, miksi Grönlanti on nimeltään vihreä maa, miksi homo sapiens selvisi kun muut ihmislajit katosivat ja mitä tekemistä Edvard Munchin Huuto-maalauksella on Krakataun vuoden 1883 purkauksen kanssa?
Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund kirjoittaa ensimmäisessä tietokirjassaan siitä, kuinka ilmasto ja sääolosuhteet ovat vaikuttaneet historian kulkuun. Viihdyttävästi ja eloisasti Rosenlund johdattaa lukijan niin esihistoriallisiin kuin myöhäisempiin tapahtumiin. Teos muistuttaa laajakatseisuudessaan maailmalla menestynyttä Yuval Noah Hararin Sapiensia samalla se on tärkeä puheenvuoro ihmiskunnan vaikeuksista nykyisen ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Voidakseen valloittaa maailman, ei riitä, että luo maailman suurimman kauppamahdin tai haalii ylivoimaisimman asekannan. Lisäksi pitää pystyä hallitsemaan säätä. Siihen ei toistaiseksi ole yksikään historiallinen imperiumi kyennyt, ja siksi ne ovat lopulta tuhoutuneet.
 

Sähkökirja
Paperikirja
Osta

34.00 €

Rosenlund on kirjoittanut jäätävän kiinnostavan ja tukalan ajankohtaisen ilmastohistoriallisen tietokirjan. Sen käännösoikeudet on myyty niin Viroon kuin Meksikoon.
Älkää pelästykö Rosenlund ei ole pahimman ilman lintu. Hänen vetävästi kirjoitettu tietokirjansa on yllättävänkin toiveikas: lajimme on parhaimmillaan tiukoissa paikoissa.
Simopekka Virkkula, Turun Sanomat
 

Marcus Rosenlund