Mestarillisen kirjoittajan hillitön ja syvältä kouraiseva uutuus

Äiti on kolmannella kolmanneksella. Se romahtaa kohta. Gord on jumissa sen sisällä. Kysyin äidiltä mitä se haluaa synttärilahjaksi, ja äiti sanoi että kylmän IPAn ja loman. Mummi asuu nyt meillä. Sillä on toinen jalka haudassa. Se ei pelkää mitään.

Yhdeksänvuotias Swiv on väliaikaisesti erotettu koulusta. Hän saa mummiltaan, eläväiseltä ja vahvatahtoiselta Elviralta, kotitehtävän kirjoittaa poissa olevalle isälleen kirje, jossa kuvailee elämäänsä: äitiä, joka on viimeisillään raskaana vailla puolisoa, isoäitiä, jonka kunto heikkenee, ja pikkusisarusta, jota Swiv kutsuu Gordiksi. Swiv taas antaa mummille tehtävän kirjoittaa Gordille. Olet pikkuinen olento ja sinun on opittava taistelemaan, tämä kirjoittaa.

Näin lukijalle avautuu tämän hullunkurisen mutta tiiviin torontolaisperheen arki, joka on täynnä rakkautta, tuskaa ja naurua - ja ennen kaikkea hurjaa taistelua saada elää hyvää elämää omilla ehdoillaan. Elvira jos kuka osaa sen, sillä hän on tuntenut kipeästi, mitä maailmassa selviytyminen vaatii. Hän ei ole silti koskaan lakannut pitämästä puoliaan.
 

Paperikirja
Sähkökirja
Osta

32.00 €

Toewsin kirjaa voisi luetuttaa vaikka lukiossa sen osoituksena, että kirjallisuuskin voi olla hengästyttävän vauhdikasta. Toews myös punoo taitavasti vakavatkin aiheet, mielenterveysongelmat ja alkoholismin, tarinaan olematta pateettinen, raskas tai synkkä. 
Heini Kuusela, Itä-Häme

Pidä puolesi, Swiv on monien tunteiden kirja. Siinä on ilonsa ja surunsa. Kirja on kaunis kuvaus siitä, miten omannäköistään elämää voi rakentaa. Se on paikoin myös melkoista tapahtumien ja ajatusten vyörytystä, Swiv kun on paitsi vähän levoton, myös lopulta vain yhdeksänvuotias, eikä ihan ymmärrä kaikkea kokemaansa. Sekin tunnelma Toewsin tekstistä välittyy.
Kirjavinkit

Miriam Toews


Miriam Toews

Naiset puhuvat