Download Kuva:
Miikka Pirinen
Lukunäyte
Kiehtova katsaus muistiin ja sen rooliin todistajan­ lausunnoissa

Todistajan muistikuvat voivat olla oikeusprosessin keskeisin todiste. Muisti on kuitenkin luonteeltaan muovautuva, oikukas ja joskus suorastaan epäluotettava. Ihmisen muisti ei siis toimi kuin videokamera, mutta se on siitä huolimatta mahtava tietolähde. Jotta muistia voitaisiin parhaiten hyödyntää, täytyy ensin ymmärtää kuinka se toimii.

Miksi muistamme tapahtumat ja yksityiskohdat niin eri tavoin? Kuinka pitkään jonkin asian voi muistaa? Mikä olisi paras tapa saada mahdollisimman luotettava todistajanlausunto? Voidaanko oikeudenkäynnin lopputulos ratkaista muistikuvan varassa?

Oikeuspsykologi Julia Korkman vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin havainnollisesti ja mukaansatempaavasti hyödyntäen asiantuntemustaan käytännöstä ja tutkimuksesta. Hän valaisee muistin toimintaa käyttäen useita, todellisia oikeustapauksia 1600-luvun noitaoikeudenkäynneistä Bodom-surmiin ja Olof Palmen murhaan.
 

Osta

32.00 €

Julia Korkmanin kirja on vetävä, suorastaan jännittävä, ja aihe on yhteiskunnallisesti tärkeä. Kirja puhuttelee myös ihan tavallista lukijaa. Itse päätin sen luettuani, että ainakaan vanhoista asioista en enää kenenkään kanssa jähnää: aika muovaa meille kullekin oman näkökulman menneeseen.
Tuula Koukku, Tiede

Olisi siis suotavaa, että Muistin varassa löytyisi jokaisen poliisin, oikeustieteilijän ja oikeuspsykologin kirjahyllystä. Muistin luonteen tuntemisesta olisi kuitenkin hyötyä myös monissa muissa konteksteissa, joissa tietoa kerätään haastattelemalla. Näin ollen Muistin varassa on teos, jota voi suositella eri sovellusaloilla työskentelevien psykologien lisäksi ainakin lääkäreille, tutkijoille sekä sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisille. 
Anette Jaakonaho, Psykologi-lehti

Kirja ilahduttaa lukuisilla kiinnostavilla tapausesimerkeillään. Korkmanilla itsellään on myös paljon kokemusta asiantuntijatodistajana toimimisesta, mistä oli niin ikään hyvin mielenkiintoista lukea. Tärkein anti tässä kirjassa on kuitenkin se, että se avaa kokonaisen maailman, josta olin ennen hädin tuskin tietoinen. [...] Muistin varassa on sen verran mukaansatempaava kirja, että todellakin toivon ettei Julia Korkmanin kirjallinen ura jää tähän erinomaiseen esikoiskirjaan.
Titta Lindström, Kirjavinkit.fi

Julia Korkman