Download Kuva:
Mike Hudson ja Mark Saxon osastollaan Vancouver Resource Investment -konferessissa. Kuvaaja Elina Grundström.
Download Kuva:
Mike Hudson ja Mark Saxon osastollaan Vancouver Resource Investment -konferessissa. Kuvaaja Elina Grundström.
Download Kuva:
Mark Saxon kotitalonsa pihamaalla Australian Bendigossa. Kuvaaja Elina Grundström.
Download Kuva:
Michael Hudson kotiovellaan Australian Melbournessa. Kuvaaja Elina Grundström.
Download Kuva:
Mawson Resources Oy:n Malminetsintäpäällikkö Erkki Vanhanen tutkii kivinäytettä. Kuvaaja Elina Grundström.
Lukunäyte
Uskotko, että kirja kaivosteollisuudesta ei ole sinua varten? Lue siinä tapauksessa tämä.

Vuonna 2003 kaksi nuorta työtöntä australialaista geologia lensi Pohjois-Ruotsiin. Siitä alkoi seikkailu. Nyt parivaljakon nimissä on kaksi Euroopan lupaavinta kaivoshanketta, toinen niistä kultaesiintymä Suomen Lapissa.
Suomen ja Ruotsin kallioperä on vanha, vakaa ja rikas. 2000-luvun alussa maaperän aarteet oli unohdettu ja kaivostoiminta hiipunut, kun metallien hinnat olivat laskeneet. Tarinan sankarit saapuivat Pohjoismaihin juuri, kun kaivostoiminta oli heräämässä henkiin.
2000-luvun kaivosbuumin seurauksia on raportoitu huolellisesti, mutta tarinan alku on kertomatta. Mistä ulkomaiset yhtiöt ilmestyivät? Millaisia miehiä uudet malminetsijät ovat? Malminetsintä on maailman riskipitoisimpia sijoituskohteita, ja alkuvaiheen kaivosyhtiön johtajan täytyy olla vähintään yhtä hyvä myyntimies kuin geologi.
Malminetsijät kertoo hiukan kivien nakuttelusta ja hyttysiä inisevistä kuusikoista sekä paljon malminetsintäyhtiöistä ja kokolattiamatoilla katetuista messuhalleista. Kirja kuvaa resurssitalouden ravintoketjua, jossa malminetsijät ovat tärkeä linkki riskisijoittamista harrastavien amerikkalaisten eläkeläisten ja valtavia metallimääriä ostavien kiinalaisten rakennusyhtiöiden välillä.
Grundström kirjoittaa koukuttavasti ja tarkasti. Hän auttaa pohtimaan, mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella ja miten seuraava kaivosbuumi olisi Suomen kannalta kestävämpi, ja tartuttaa kaivoskuumeen myös lukijaan. 

Sähkökirja
Paperikirja

Kuten hyvässä kirjassa pitääkin, Grundström vie lukijan paikkoihin, joihin hän ei muuten pääse. Tarinat vievät Vancouverin malmisijoittajien messuille ja australialaisen malminetsijän vaimon juttusille Australian kaakkoisnurkalla sijaitsevaan kylään.
Tuula Laatikainen, Tekniikka & Talous