Romaani kaipauksesta ja pohjoisesta

Lenin-setä ei asu enää täällä vie matkalle äärimmäiseen pohjoiseen, Huippuvuorille. Venäläisten asuttama Pyramiden oli neuvostoaikaan elinvoimainen kylä, jossa tehtiin työtä, tanssittiin Kulttuuritalolla, rakastuttiin ja itkettiin.
Karu ja ankara luonto piirtää ääriviivoja paikasta, jonka nykyisyys on tyystin eri: kylän rakennukset on suljettu yhtä lukuun ottamatta ja talvella, turistien mentyä, kylää asuttaa vain viisi ihmistä. Yksi heistä on suomalainen Kiril, joka on tullut talven ylittävälle matkalle menneisyytensä ajamana. Vaikka tilaa on paljon, elinpiiri kylmyyden, pimeän ja lumen keskellä on pieni. Muut kysyvät: Miksi tulit tänne, Kiril?
Vuosikymmenten takaa palaavat kaipauksen suolaamat muistot, mutta liki on myös autioiden rakennusten kätkemä menetys. Kiril kysyy: Miksi sinä jäit? Lenin-setä ei asu enää täällä on maailmojen välinen romaani siitä, kuinka ihminen aina etsii vapautta mutta tarvitsee laumaa.
 

Paperikirja
Sähkökirja
Osta

5.00 € 32.00 €

Kerronnan lavastamassa kauttaaltaan valkoisen, hyisen maiseman kääreessä on helppo kuvitella eristäytyneisyys, jossa teoksen henkilöt sinnittelevät. Armoton luonto tekee sekä kovaksi että nöyräksi.
Heidi Heinonen, Kaleva ja Lapin Kansa
 

Minulle Katri Rauanjoen järjestämä ja opastama matka Huippuvuorille ja ankara kaamosaika Pyramidenin aavekaupungissa on ollut erikoinen, rikas, kiehtova ja monella tavalla mietityttävä kokemus. Lenin-setä ei asu enää täällä kannattaa ehdottomasti pitää mielessä, kun suunnittelee seuraavaa kinnostavaa nojatuolimatkaa.
Raija Hakala, Kirjareppu-blogi
 

Näkymättömän kertojan sisältävissä kappaleissa luodataan kauniisti ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Luonto on alati läsnä ja avoin, houkuttelevakin, mutta vaarallinen. Ulkona ei saa liikkua ilman asetta, sillä valkoisesta ympäristöstä vaikeasti erotettava jääkarhu tappaa hetkessä. Arktinen tunnelma on säilötty hyvin kirjan sivuille.
Marissa Mehr, Turun Sanomat
 

Karu ja ankara luonto antavat puitteet Kirilin henkiseen matkaan menneisyyteensä, ja tulevaisuuteen. Romaani kertoo siitä, kuinka ihminen aina etsii vapautta mutta tarvitsee laumaa.
Päivi Alasuutari, Turun Sanomat

Karu ja ankara luonto antavat puitteet Kirilin henkiseen matkaan menneisyyteensä, ja tulevaisuuteen. Romaani kertoo siitä, kuinka ihminen aina etsii vapautta mutta tarvitsee laumaa.
Päivi Ala-Suutari, Turun Sanomat

Katri Rauanjoen kolmas romaani Lenin-setä ei asu enää täällä on monitasoinen kertomus itsensä ja oman paikkansa etsimisestä, rakkaudesta, yksinäisyydestä. Romaanissa on myös maagisen realismin piirteitä. (--) Venäjä ja venäläisyys ovat osa teoksen viehätystä.
Merja Leppälahti, Kiiltomato

Katri Rauanjoki


Katri Rauanjoki

Kesämerkit