Lukunäyte

eli selonteko tapahtumista jotka käynnistyivät, kun luutnantti Carl Wennehielm alkoi tutkia Kustaa III:n sodassa taistelleen majurin katoamista

Koko Turku on puettu suureen juhlaan. Nuori kuningas Kustaa IV Aadolf on matkalla kosimaan Venäjän suuriruhtinatarta, ja ennen Pietaria seurue viipyy hetken Turussa. Ruotsin kuninkaan vierailu herättää luutnantti Carl Wennehielmissä useita ahdistavia muistoja ajasta edellisen kuninkaan palveluksessa, ja hän unohtaisi mieluiten koko vierailun. Kuninkaan mukana matkustava kenraali Pehr Swanstråle on kuitenkin toista mieltä. Kenraali juonittelee Wennehielmin selvittämään poikansa katoamista, ja luutnantti temmataan mukaan seikkailuun, joka vie Pietariin saakka. Tarinaan on kietoutunut salaliittolaisia, hämäräperäisiä alkemisteja sekä tuikitavallisia talonpoikia Savon perukoilta. Kohti Pietaria on matkalla myös kylmäverinen tappaja, jolla on tapana jättää uhriensa luokse pieni samettinen rusetti.

Sähkökirja
Paperikirja

Jyrki Heino vie lukijan jälleen luutnantti Wennehielmin ja kaupunginviskaali Appengrenin mukana elävälle ja hengittävälle 1700-luvulle. Historiallisen rikosromaanin suvereenisti hallitsevan Heinon esikoisteos Kellari oli ehdolla Helsingin Sanomien esikoispalkinnon saajaksi.
DekkariNetti

Heino on mahdottoman taitava menneen ajan kuvaaja on kyse sitten ihmisistä, aikakauden aatteista tai siitä, miltä Suomi tuntui 1790-luvulla. Sen lisäksi hänen rikostarinansa ovat uskottavia ja hyvin rakennettuja. Poikkeuksellisen omaperäisen ja laadukkaan kotimaisen rikosromaanin täydentää äärimmäisen tyylikäs ulkoasu.
Kai Hirvasnoro, Kansan Uutiset

Rakenne ja tyyli eivät noudata kliseemäistä rikosromaanin kaavaa; teosta ei ole kirjoitettu pikalukubestselleriksi.

-- Mutta se palkitsee lukijan.

Kerronta on alkupuolella verkkaista ja hyvin havainnollista. On kuin lukiessa siirtyisi kiireettömämpään aikaan vuosisatojen taa.

Mutta kun ensimmäinen sadan sivun jälkeen alkaa tapahtua, tapahtuukin oikein rytinällä. Heino kuljettaa tarinaa toinen toistaan mielikuvituksellisimpien syiden ja seurausten myötä.

Esko Karppanen, Kaleva

 

Jyrki Heino


Jyrki Heino

Kelmit

Jyrki Heino

Kellari