Uuden sukupolven taiteilijoiden tekstejä valokuvasta

Valokuva on jälki valosta ja sen tielle osuneista asioista. Sen on aina myös jälki yhteiskunnasta, jossa se on tehty. Valokuvat jättävät jälkiään meihin ja osallistuvat kulttuuriseen keskusteluun.

Tässä kokoelmassa kymmenen valokuvataiteilijaa kirjoittaa valokuvasta sekä oman työskentelynsä että valokuvan teorian pohjalta. He etsivät uusia tapoja ymmärtää tätä taiteenlajia, joka usein kietoutuu aikamme polttaviin kysymyksiin. Esseissä kohdataan muun muassa Rana Plazan vaatetehtaan romahduksesta selvinnyt nainen ja ihmisen näköinen keskustelurobotti sekä pohditaan avaruuslennolla otetun Maan muotokuvan merkityksiä. Niissä käsitellään myös raskauden visuaalista ulottuvuutta, autofiktiivistä valokuvaa ja queeriä katsetta valokuvassa.

Hanna Weselius on palkittu kirjailija, valokuvataiteilija ja taiteen tohtori. Hän toimii valokuvataiteen yliopistonlehtorina Aalto-yliopistossa. Kokoelman muut kirjoittajat ovat Laura Böök, Eeva Hannula, Utu-Tuuli Jussila, Kastehelmi Korpijaakko, Aura Saarikoski, Noora Sandgren, Maija Annikki Savolainen, Maija Tammi ja Nita Vera. He kaikki ovat opiskelleet Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmassa, joka on yksi Pohjoismaiden johtavista alan koulutuksista.
 

Osta

15.00 € 34.00 €

Valikoiman tekstit ovat paitsi teknologista ymmärtämystä osoittavia, myös ja ennen kaikkea avoimia valokuvan kulttuuriselle merkitykselle. Tekijöinä on monipuolinen joukko 1970-80-luvulla syntyneitä kuvan ja tekstin rajapinnoilla työskenteleviä taiteilijoita. Siihen nähden, että monet heistä eivät ole ammattikirjoittajia, on valikoima hämmästyttävän korkeatasoinen.
Vesa Rantama, Helsingin Sanomat
 

Hanna Weselius


Hannamari Shakya & Hanna Weselius

Poikkeustila 2020