Lukunäyte

Englannissa vuonna 1910 Sylvie Todd synnyttää kolmatta lastaan. Lääkäri ei pääse paikalle lumimyrskyn vuoksi, ja tyttölapsi syntyy kuolleena.  
Englannissa vuonna 1910 Sylvie Todd synnyttää kolmatta lastaan. Lääkäri ehtii paikalle juuri ennen lumimyrskyä, ja syntyy tyttö, Ursula. Tarina alkaa. 
Ursulan tarina on kiehtovan ja kauhean 1900-luvun tarina. Vuosituhannen alussa Toddin perhe elää onnellista porvarillista elämää tietämättömänä tulevista mullistuksista. "Entä jos?" kuuluu kysymys. Entä jos viisivuotias Ursula ei olisikaan hukkunut? Entä jos Hitlerin salamurha olisi onnistunut?  
Kate Atkinson on kirjoittanut täyteläisen romaanin, joka alkaa vain alkaakseen uudelleen erilaisena versiona. Herkulliset yksityiskohdat ja niiden variaatiot täydentävät taidokasta kokonaisuutta. Lukija voi vain ihmetellä kuinka syvästi voi eläytyä tarinaan, joka ei etene tavanomaisen romaanin tapaan. Kysymys fiktion voimasta ja mahdollisuuksista kasvaakin kysymykseksi ihmiselämän mahdollisuuksista. Miten jokapäiväiset valintamme vaikuttavat elämämme kulkuun? Miten ne vaikuttavat muihin? Elämä elämältä on romaani, jossa pienet sattumukset voivat syöstä raiteiltaan niin pienen ihmisen kuin kokonaisen maanosan. 
 
Alkuteos Life After Life palkittiin arvostetulla kansainvälisen Costa-kirjallisuuspalkinnolla. Tuomarien lausunto: "Uskomatonta. Tämä kirja on kaikkea mitä fiktiolta saattaa toivoa, ja vielä enemmän."

 

 

 

Kate Atkinson on kirjoittanut täyteläisen romaanin, joka alkaa vain alkaakseen uudelleen erilaisena versiona. Herkulliset yksityiskohdat ja niiden variaatiot täydentävät taidokasta kokonaisuutta. Lukija voi vain ihmetellä kuinka syvästi voi eläytyä tarinaan, joka ei etene tavanomaisen romaanin tapaan.
Terttu Uusimaa, DekkariNetti

Atkinson on luonut koskettavan, traagisen ja filosofisenkin kertomuksen yhden naisen lukuisista eri kohtaloista sotaisalla 1900-luvulla. Kunnianhimoista ja kaunista kaunokirjallisuutta.
Esa Töykkälä, Aamuset

En muista milloin olisin ollut kirjasta yhtä lumoutunut kuin Atkinsonin uudesta romaanista.
Mari Paalosalo-Jussinmäki, Kodin Kuvalehti

"Voi, mikä kirja! Tiesin heti tämän romaanin aloitettuani, että nyt ollaan huippuuden äärellä, mutta koska tiesin myös, että kirjassa on omat erikoisuutensa, mietin katoaako muu viehätys lopulta niiden alle.

No, ei kadonnut." 

Kirjava kammari

 Montaa kertaa vuodessa en heittäydy näin lumoavan kirjan vietäväksi.
Tuija Takala, Bloggen Tuijata-Kulttuuripohdintojaohdintoja

 

 

Luin kirjan, jonka vaikutelmat säilyvät tavallista pidempään. Kaunokirjallisen Elämä elämältä -romaanin on kirjoittanut Kate Atkinson, yksi Englannin tämän ajan suosituimmista kirjailijoista. Entuudestaan olen lukenut pari hänen ansiokasta rikosromaaniaan. Tämä teos on uusi ja erittäin onnistunut aluevaltaus hänen kirjailijanurallaan, ja se on saanut ansaitusti ylistystä ympäri maailman.
Bloggare: Mervi Melasniemi, Umami

Suomalaiset kirjabloggaajat valitsivat vuoden 2014 käännetyn kirjallisuuden parhaimmiston internetäänestyksellä 26.1.2014. Blogistanian Globalia palkinnon voitti Kate Atkinsonin teos Elämä elämältä 

Taidokkaan ajankuvauksen ja hurmaavan Lontoon ohella romaanin parasta antia ovat sen mainiosti rakennetut henkilöhahmot sekä erityisesti sen tyypillisesti englantilaisittain kuivakka ja älykäs huumori. Atkinson on erinomainen kertoja, teksti on älykästä ja elävää, se koskettaa monella tavalla. Yhden sivun aikana on mahdollista hymyillä lämpimästi jonkin henkilöhahmon nasevasti kirjoitetuille vuorosanoille, ja toisaalta liikuttua kyyneliin asti. Se, että teksti herättää lukijassa niin voimakkaita ja myötäeläviä reaktioita, on mielestäni erinomaisen kirjan merkki.
P.S. Rakastan kirjoja

Elämä elämältä on siis yksi niitä kirjoja, jonka toivoisin mahdollisimman monen löytävän (Google-osumista päätellen kauhean moni ainakaan median edustajista ei ole löytänyt), mutta joka toisaalta tuntuu hyvin paljon omaltani ja jotenkin varjeltavalta. Lukekaa tämä nyt kuitenkin, löytäkää sama kuin minä, ja nauttikaa. Jos etsitte kesään sopivaa, paksua mutta sujuvalukuista, hauskaa mutta älykästä herkkupalaa, tässä teille on sellainen.
Kirjava kammari

Kate Atkinson


Kate Atkinson

Kaikkein vähäpätöisin asia

Kate Atkinson

Ihan tavallisena päivänä

Kate Atkinson

Joka lapsia ja koiria rakastaa

Kate Atkinson

Eikö vieläkään hyviä uutisia?

Kate Atkinson

Liian kirkas taivas

Kate Atkinson

Hävityksen jumala