Olisitko onnellisempi, vapaampi ja älykkäämpi ilman somea?

Yhdysvaltalainen teknologiaguru Jaron Lanier väittää, että onnellisen elämän avaimet löytyvät, kun ihminen sulkee kaikki sosiaalisen median tilinsä lopullisesti. Sosiaalinen media tekee meistä surullisia, vihaisia, pelokkaita ja eristäytyneitä ja vääristää empatiakykyämme.
10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt pureutuu sosiaalisen median toimintamekanismeihin. Historian menestyksekkäimmät yritykset seuraavat herkeämättä elämäämme, manipuloivat ja synnyttävät meissä riippuvuuksia, syövät kallisarvoista aikaamme. Viiltävän älykäs ja viihdyttävä kirja pakottaa meidät tarkastelemaan omaa suhdettamme someen ja kysyy, mistä olemme valmiita luopumaan vapauden vuoksi.
 

Osta

5.00 € 25.00 €

Jaron Lanier esittelee sosiaalisen median aiheuttamia valtavia ongelmia äskettäin suomeksi ilmestyneessä kirjassaan.
Se on poleeminen kritiikki sosiaalista mediaa ja sen keskeisen liiketoimintamallin seurauksia kohtaan.
Jussi Ahlroth, Helsingin Sanomat
 

Sosiaalinen media on siis kuin ennalta-arvaamaton, epäluotettava ja kaltoinkohteleva kumppanintörkimys, jota emme saa dumpatuksi.
Onneksi älyluurilla voi pitää yhteyttä ystäviin muutenkin kuin somettamalla. Muistaaksemme puhelimella voi esimerkiksi soittaa puheluita  aivan kuten aikana ennen somea tehtiin.
Nora Vilen, Iltalehti
 

Yksilö- ja ihmissuhdeongelmien lisäksi Lanier varoittaa, että somessa voidaan helposti ohjailla myös ihmismassojen poliittisia mielipiteitä ja yhteiskunnallisia liikkeitä.
Tuula Laatikainen, Tekniikka & Talous
 

Piilaakson teknologiajättien raadolliseen ansaintalogiikkaan jo vuosikymmenet tietokoneasiantuntijana perehtynyt Lanier kehottaa verkon addiktiivisiin silmukoihin juuttuneita ihmisiä radikaaleihin irtautumistekoihin. Koska sosiaalinen media narsistisessa ja ihmisiä mukavuusjärjestyksiin luokittelevassa nykymuodossaan altistaa käyttäjänsä mielenterveyttä ja itsetuntoa vakavasti koettelevaan behavioristiseen kokeeseen, on siitä pyristeltävä irti. Aika on käymässä vähiin, varoittaa Lanier.
Marketta Mattila, Kanava