Yliaika

10,00 

–67%
Alin hinta 30 päivään:
10,00 €
Tuotetunnus (SKU): Ei saatavilla/-tietoa Osasto:
Arviot

Näppärästi kehitelty tulevaisuusnäky nostaa punnittavaksi ihmisarvon ja talouden kinkkisen suhteen ja tökkii samalla monia falskeja ajatusmallejamme.

Sirpa Numminen, Viva

"Miten poliitikko, kuoleman kuningatar Annastiina Kankaanrinta päätyy metsämummoksi Heath Ledger rinnallaan. Tarkkanäköinen ja hurmaavan ironinen yhteiskunnallinen kuvaus lähitulevaisuudesta.

" Keski-Uusimaa

Leino on taitava kuvittelemaan tulevaisuuden kauhumaailmoja jänniä yksityiskohtia myöten.

Mari Markkanen, Kodin Kuvalehti

Yliajan aihe oli ajankohtainen jo kirjaa kirjoittaessa, mutta koronaviruksen mukanaan tuomat ongelmat tekevät siitä vielä riipaisevamman. Viruspotilaiden hoitoa pohdittaessa yhteiskunnassa on jouduttu tekemään linjanvetoja. Kuka hoidetaan, jos tehohoitopaikat ja hengityskoneet loppuvat. Kenen elämä on arvokkaampi kuin toisen.

Päivi Puukka, Yle  

Vaikka ei olisi sci-fin tai vaihtoehtohistorian ystävä, kannattaa tarttua Piia Leinon tavattoman vetävään romaaniin. Se kertoo 2050-luvun Suomesta, jossa yli 75-vuotiailta poistetaan kansalaisoikeudet ja heitä kannustetaan lopettamaan elämänsä. Pääosassa on Annastiina, kyseisen toimintamallin läpiajon ensivaiheen mahdollistanut poliitikko, oman kirjaimellisen deadlinensa kynnyksellä. Kun Annastiina kuoleman sijaan päättääkin paeta, alkaa hurja tapahtumien vyöry, jossa kaikki on absurdia mutta samalla tuntuu pelottavan uskottavalta. Kuten monesti käy spekulatiivisen fiktion kohdalla, tarina saa lukijan pohtimaan myös vallitsevia oloja ja niiden moraalia.

Annaleena Jalava, Gloria  

Vaikka hauskuuden takana piileskelee tumma varjo, lopputulos on kepeä, eikä ollenkaan synkkä.  Sitä  vahvistaa  keskimmäisessä osassa alkava vauhdikas  pakomatka hyvinvoivan helsinkiläistodellisuuden ulkopuolelle. Määritelmiä karkaava romaani kurottaa mielenkiintoisesti jo kohti kolmatta muodonmuutosta.

Mari Viertola, Turun Sanomat

Yliaika lähestyy äärettömän vakavia aiheita myös kepeyden kautta. Romaanissa teknologia ei toimi täydellisesti eikä kone ole kaikkivoipa. Filmitähti Heath Ledgerin näköinen hologrammihahmo kasvaa yhdeksi keskeisistä henkilöistä.

Heli Peltoniemi, Turun Sanomat

Koronaviruksen aiheuttaman pandemian aikana kirja on erityisen kylmäävää luettavaa. Talouden syöksylasku ja ihmishengen itseisarvo asettuvat vastakkaisiin vaakakuppeihin.

Arla Kanerva, Helsingin Sanomat  

Yliaika tuntuu tänä keväänä ikävällä tavalla ajankohtaiselta, leimattiinhan koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti julkisessa keskustelussa aluksi vanhusten ja perussairaiden vaivaksi, jolta valtaväestön arveltiin säästyvän. Siitä ajattelusta on vain kivenheitto matkaa ihmiskuvaan, jossa ihmisarvo ei enää olekaan yksi jakamaton ja kaikille sama.

Ilkka Kuosmanen, Etelä-Suomen Sanomat

Piia Leinon Yliaika on loistavaa spekulatiivista fiktiota. Sen kansiliepeessä sanotaan: ”Tulevaisuus valitaan nyt, joka päivä uudestaan.” Tätä voi pitää Yliajan tärkeimpänä antina. Tämän päivän ratkaisut heijastuvat kauas tulevaisuuteen. Leino visioi 2050-luvun Suomea ja maailmaa huomattavan uskottavasti, Yliajan kuvaama kehitys tuntuu hyvin realistiselta. Leinon yksityiskohdat ovat maukkaita, pohdittuja. Esimerkiksi verkkoyhteydet ovat kaikille ilmaisia, mutta vastineeksi kaikkia voidaan käytännössä valvoa heidän rannekkeidensa avulla. Tekoäly on kehittynyttä, muttei kuitenkaan inhimillistä, vaikka Annastiina haluaakin sen usein unohtaa Heath Ledger -amimoninsa kanssa kommunikoidessaan. Ilmastokriisi on ajanut miljoonia afrikkalaisia Serbiaan pakolaisiksi, Italia on eronnut EU:sta ja niin edelleen. Nykyajasta vain 30 vuotta eteenpäin kurkisteleva romaani on pysäyttävä. Minä pidin paljon jo Leinon edellisestä romaanista Taivas, mutta Yliaika on todellinen täysosuma. Huiman älykäs romaani pitää otteessaan loppuun saakka. Tässä voi jopa olla vuoden 2020 paras kirja. Valtava suositus. Hannu Sinisalo, Kirjavinkit.

fi  

Omaan kuolemaansa Yliajassa valmistautuva entinen ministeri miettii viimeisiä sanojaan ja ymmärtää, että mitään vitsikästä ei kannata lausua, sillä ”ironiaa ymmärtää harva ja hekin väärin”. Tiivistyisikö tässä oivalluksessa laajemminkin Piia Leinon romaanin suuruus ja sen tragedia.

  Tommi Aitio, Salon Seudun Sanomat  

Taiten rakennettu Yliaika tuo keskusteluun painavan puheenvuoron.

HN, ET-lehti

Ajatusleikin kautta syntyy dystopia, joka herättää ajattelemaan elämän ja kuoleman kysymyksiä, ihmisarvoa ja ikääntymistä.

Juha Itkonen, kirjailija Ilta-Sanomat

Leino maalaa kirjansa sivuille varmoin vedoin vavisuttavan kauheaa tulevaisuuskuvaa. Hän tekee sen kuitenkin niin kauniilla lauseilla, että useammankin haluaa kirjoittaa ylös myöhempää tarkastelua varten.

Tarina ei jätä lukijaansa rauhaan, vaan pakottaa pohtimaan niitä elämän suurimpia kysymyksiä Laura Kuivalahti, Maaseudun Tulevaisuus
Kirjailija
Piia Leino

Piia Leino (s. 1977) on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja kirjoittamisen opettaja. Hän pohtii kirjoissaan tulevaisuuden kehityssuuntia ja ihmisen paikkaa ajassa, jossa koneet tekevät yhä useammat asiat tehokkaammin. Leinon romaani Taivas on voittanut muun muassa EU:n kirjallisuuspalkinnon ja Helmet-kirjallisuuspalkinnon ja hänen kirjojensa käännösoikeuksia on myyty 13 maahan.

Lue lisää

Lisätiedot

Lisätiedot

ISBN

9789515250049

Julkaisuvuosi

2020

Formaatti

E-kirja, Kovakantinen, Äänikirja

Sivumäärä

232

Äänen kesto

Ikäryhmä

Kirjailija

Piia Leino

Kansigraafikko

Jussi Karjalainen