Download Kuva:
Maija Hurme
Upeasti kuvitettu tarina lapsesta, isästä ja suuresta kaipuusta

Tiesin että se oli huoneessa jo ennen kuin avasin silmäni. Pistin silmäni kiinni ja teeskentelin nukkuvani. Ehkä se lähtisi pois.
 
Mutta ei. Aamulla se oli kavunnut sänkyyni.
Kuka sinä olet? kysyin.
 
Oletko sinä nähnyt minun äitiäni? kysyin.
Turhaan. Se pysyi vaiti. Siitä kuului vain pieni pihisevä ääni, kuin joku puhaltaisi ilmaa uimaleluun.
 
 
Varjostajat on salaperäinen tarina lapsesta, jonka elämään ilmaantuu outo hahmo. Sitä ei näe kukaan muu, mutta se kulkee mukana kaikkialle. Se estää syömästä aamupalaa, leikkimästä kavereiden kanssa päiväkodissa ja pyytää lukemaan kaikkein pelottavimman iltasadun.
Hienostuneesti kuvitettu kertomus ei anna hahmolle nimeä, mutta sitä voisi kutsua suruksi, huoleksi tai kaipaukseksi. Alkuun hieman pelottava hahmo muuttuu vähitellen lempeämmäksi ja päästää lopulta otteensa.
 

Osta

5.00 € 22.00 €

Kuvakirja on lastenkirjallisuuden nykylajeista kenties vaativin, koska siinä pyritään tasapuoliseen ilmaisuun kahden taidemuodon, kuvan ja sanan, välillä. Maija ja Anssi Hurmeen uusi kuvakirja Varjostajat on harmaan-vihreästä, mattapintaisesta väriskaalastaan huolimatta kevään kotimaisen kuvakirjatarjonnan valopilkku.
Päivi Heikkilä-Halttunen, Lastenkirjahylly-blogi

Tunnelmallisesti kuvitettu Varjostajat kertoo lapsen päälle heittäytyneen surun ja huolen varjosta lempeällä tavalla, mutta sumein värein. Kun äiti on poissa, lapsen seuraksi ilmestyy varjostaja, jonka sateenvarjon alla on aina vielä hiukan harmaampaa. Hän keksii keinon, jolla varjostajat toimitetaan tiehensä.
Taika Dahlbom, Helsingin Sanomat
 

Lapsi on kaksin isänsä kanssa, ja molemmat kaipaavat äitiä. Pikku hiljaa hahmo tulee tutuksi ja lopulta lapsi oppii päästämään siitä irti. Maija ja Anssi Hurmeen kirja on tyylikäs ja lohdullinen.
Elina Venesmäki, Suomen kuvalehti

Salaperäisessä tarinassa lasta varjostaa joku. Se ei häivy kintereiltä vaikka mitä tekisi. Onko sen nimi Suru, Huoli vai Ikävä? Outo hahmo muuttuu vähitellen lempeäksi, eikä se enää tunnu ikävältä.
Kaksplus

Helsinkiläinen kirjailija- ja kuvittajapariskunta on tehnyt yhdessä kolme lastenkirjaa. Niistä uusin, Tulenkantaja-ehdokas Varjostajat, kertoo yksinhuoltajaisästä ja hänen pienestä tyttärestään. Heidän luo muuttaa kutsumaton vieras, joka alkaa varjostaa kaikkea. Sen kanssa pitää opetella tulemaan toimeen, ehkä jopa ystävystyä, jotta sen voi lopulta vapauttaa tuuleen. Varjostajat kuvaa peruuttamattoman menetyksen kokemista hillityillä väreillä, kaikkea auki kirjoittamatta.
Esittelyt Aamulehden vuoden 2019 Tulenkantaja-palkintoehdokkaista

Maija Hurme
Anssi Hurme


Anssi Hurme & Maija Hurme

Lepakkopoika

Maija Hurme & Anssi Hurme

Peiton alla