Lukunäyte
Haikean kaunis romaani lapsuuden kipupisteistä ja aikuiseksi kasvamisesta

Peter Sandström on kolmannessa romaanissaan onnistunut luomaan tarkoituksenmukaisen, näennäisen helpon muotokielen täynnä surua ja hämmästystä, traagisuutta ja komiikkaa. Aiemmin hän on julkaissut myös kolme novellikokoelmaa. Romaanin kieli on kuin kirjalle nimen antanut omenalaji: kaunis ja lähes läpikuultava. Romaanin pehmeä ja tarkka kieli sekä sen hellä suhtautuminen ihmisiin ja heidän edesottamuksiinsa herättää lukijassa lempeyden tunteen elämää kohtaan, niin kirjoitettua kuin elettyäkin.
Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto, ehdokas 2015. Raadin perustelut

Keskellä kesää miehen äiti ottaa yhteyttä. Äiti on saanut kutsun, eikä halua kohdata tehtäväänsä yksin. Voisiko poika tulla avuksi? Äiti on jo vanha, eikä parantajan hommiin voi lähteä peukalokyydillä. Vanha Capri pitää saada taas hyrräämään. Auto on seissyt hylättynä liiterissä isän kuolemasta saakka. Poika ei ole kätevä käsistään, hän on runoilija, ajelehtija, mutta hän lupautuu. Hän palaa lapsuudenkotiinsa vuosien jälkeen. Kaikki entinen on häntä vastassa. Ehkä vihdoin on aika kysyä äidiltä ne oikeat kysymykset. Nekin jotka voivat tehdä kipeää.
Peter Sandström kirjoittaa kauniisti ja vahvasti keski-ikäisen miehen yrityksestä tulkita omia tunteitaan ja menneisyyttään. Mikä on aitoa rakkautta, luommeko itse omat tunteemme, kuvittelemmeko? Muistot ensirakkaudesta tuovat pintaan muutakin. Vanhempien suhde näyttäytyy erilaisena nyt, kun miehellä itselläänkin on lapsia. Olisiko hänen pitänyt tarttua elättäjän rooliin, tehdä niin kuin isänsä joka lopetti hevosia kun kukaan muu ei halunnut?

Valkea kuulas on ehdolla Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2015.

Sähkökirja
Paperikirja

Sandström saa aikaan yhden vuoden hienoimmista romaaneista. Hänen kerrontansa kulkee herkästi, ja kuvat ajankulusta ja muutoksesta ovat vaikuttavia.

Jukka Koskelainen, Helsingin Sanomat

 

Peter Sandströmin omaääninen, ehyt ja ajatuksekas romaani kuuluu ehdottomasti syksyn kirjasadon kärkeen.
Raija Hakala, Pohjalainen

Tässä kirjassa vanhemmat nähdään virheineen elämän antajina, sen sijaan että nämä aiheuttaisivat lapsilleen traumoja. /---/ Sandströmin kerronta on vaivatonta ja soljuvaa, menneisyys ja nykyisyys elävät helposti rinnakkain.
Marjaana Roponen, Hämeen Sanomat

 

 
Romaanin kipuisa ja huikean kaunis loppu myllertää paitsi päähenkilön, myös lukijan sielussa.
Lue lisää, Lumiomena blogista: http://luminenomena.blogspot.fi/2014/09/peter-sandstrom-valkea-kuulas.html

 

 
Peter Sandströmin romaani on kirjasyksyni kiinnostavimpia lukukokemuksia.
Lue lisää, blogi Tuijata: http://tuijata.wordpress.com/2014/09/17/valkean-kuulaan-maku/

Peter Sandström


Peter Sandström

Rakkaus on kesy eläin

Peter Sandström

Äiti marraskuu

Peter Sandström

Laudatur