Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittaja 2022

Olen kaksitoista, pian kolmetoista. Olen lapsen ja naisen välitilassa, tulossa hirvittäväksi. Menee vain hetki ennen kuin minusta tulee pelkkää ruumista.

1990-luku, pieni pohjoinen kylä. Rivitalo, kerrostalo, makuuhuone, kylpyhuone, olohuone. Tapahtuu rikoksia, mutta poliisille ei ilmoiteta, todisteita ei kerätä, epäiltyjä ei kuulustella. Vasta vuosien kuluttua nainen alkaa seurata jälkiä muistinsa reunoilla, sillä hänen on löydettävä kadonnut arkisto totuus siitä, mitä hänelle tapahtui.

Hänen täytyy kirjoittaa totuus esiin palauttaakseen ihmisyytensä.

Susanna Hast tutkii omakohtaisessa esikoisromaanissaan väkivallan ja trauman mekanismeja ja sitä naisia vastaan käytävää hiljaista sotaa, josta ei jää merkintöjä historiankirjoihin. Hän näyttää, miten ruumis muistaa sen mitä kieli ei aina tavoita.

Ruumis/huoneet on vimmainen, peloton ja säkenöivän älykäs todistus naisten vaientamisen historiasta ja selviytymisestä, joka on seisomista muistamisen ja unohtamisen rajalla. Se ravistelee lukijaansa ytimiä myöten.
 

Osta

15.00 € 28.00 €

Tutkija Susanna Hastin esikoisfiktio Ruumis/huoneet on rajua luettavaa. En suosittele siihen tarttumista kesken oman kriisin, kaikissa muissa tilanteissa kyllä. Oma-kohtaisessa kirjassaan Hast purkaa jälkiä, jotka nuorena koettu seksuaalinen väkivalta on häneen jättänyt. Romaani on mestariteos, joka saa raivostumaan ja liikuttumaan.

Anna-Leena Jalava, Eeva
 

Hätkähdyttävä, ravisuttava ja kumouksellinen ovat adjektiiveja, jotka tulevat mieleen Rovaniemeltä kotoisin olevan Susanna Hastin (s. 1981) esikoisteoksesta.
Marissa Mehr, Turun Sanomat

 

Nerokas vastadokumentti muistamisen ja muistamattomuuden väkivaltaisuudesta, traumasta ja kauneudesta. Hastin esikoinen on kirja, joka muuttaa lukijaansa. Se käsittelee väkivaltaa tavalla, jota tarvitaan #metoon jälkeen. Kirjassa kuuluu niin kutsutun uhrin ääni, mutta se ei ole lainkaan odotetun kaltainen. Ruumis/huoneet ei unohdu, siinä ei ole mitään puolivillaista tai arkaa. Sen jälki kulkee mukanani aina.
Astrid Swan

Kaunis ja oivaltava kerronta kasaa yhteen seksuaalisen väkivallan historiaa, jonka avulla päähenkilö yrittää ymmärtää myös itseään. Pohdinta johtaa myös kaikista kipeimmän kysymyksen äärelle: miksi hän palasi hyväksikäyttäjiensä luokse aina uudestaan?
Piritta Räsänen, HS
 

Hastin  teemat ovat isoja ja raskaita, ja samalla universaaleja ja ajattomia. Hast osaa käsitellä häpeää ja syyllisyyttä häpeilemättömästi, ja juuri se tekee tästä teoksesta niin tärkeän.
Linda Pyykkönen, Kaleva
 

Susanna Hastin esikoisteos Ruumis/huoneet (S&S, 2022) on kirjasyksyn puhutuimpia kirjoja. Niin kuuluu olla: harvakseltaan näin väkeviä kirjoja vastaan tuleekaan. Omaelämäkerrallisessa teoksessa Hast tarttuu lapsena kokemaansa seksuaaliseen väkivaltaan.
Mikko Saari, Kulttuuritoimitus
 

Susanna Hast