Download Kuva:
Miikka Pirinen
Lyyrisen vahvatunnelmainen romaani erityislaatuisesta elämästä

Aina kun hän poistuu kotoaan, katseet ympäröivät häntä. Rosa on opettajatar, jumalanpelossa kasvatettu nuori nainen. Mutta hän on myös poikkeus, kummajainen: orpotyttö Ovambomaalta, jonka lähetyssaarnaajat ottivat hoiviinsa ja toivat Suomeen.
Rosa kasvaa ankaran kasvattiäitinsä varjossa ja yrittää samalla keriä kasaan omaa tarinaansa. Kuka on hänen oikea äitinsä? Voiko hänellekin olla paikka tässä maailmassa? Vaikka Rosa on ujo ja arka, hän on henkisesti itsenäinen ihminen, jolla on vahva sisäinen maailma. Jopa kolkon ja syrjäisen ruukkikylän opettajattarena hän uskaltaa unelmoida jostain muusta: laulamisesta, kenties rakkaudesta.
Vappu Kannaksen esikoisromaani perustuu löyhästi Rosa Clayn (1875-1959) elämänvaiheisiin Suomessa. Teos piirtää suurella herkkyydellä kuvaa poikkeuksellisesta naisesta, joka ponnistelee kertoakseen itse oman tarinansa. Se esittää painavia kysymyksiä kertomisen etiikasta, suomalaisuudesta ja identiteetistä.
 

Osta

5.00 € 30.00 €

Rosa  Clayn  tarina  on  kerrottu  Kannaksen romaanissa pääosin minäkertojan äänellä, mikä korostaa kirjan fiktiivistä luonnetta. Toisaalta Kannas on kirjoittanut väliin pätkiä myös kirjailijan omalla äänellä. Siinä hän käy läpi muun muassa sitä, miten kirjailijana muuttaa ja yksinkertaistaa historiaa ja toisaalta kuvittelee.
Ilkka Taavitsainen, Savon Sanomat
 

Rosa Clay on runsas, kunnianhimoinen, läpeensä moderni romaani.
Suvi Ahola, Helsingin Sanomat

Miten hieno lukukokemus olikaan tämä romaani orvosta afrikkalaistytöstä, jonka lähetyssaarnaajat ottivat 1800-luvulla kasvatikseen ja toivat Suomeen. Lapsi sai koulutuksen, mutta samalla hän oli ympäristössään kummajainen. Kirja perustuu tositapahtumiin, vaikka onkin romaani, ei elämäkerta. Kertomus ulkopuolisuudesta on runsas, tyylikäs ja kiinteä.
Anna Pihlajaniemi, Kodin Kuvalehti

Romaanina Rosa Clay on herkkä ja vahvatunnelmainen kasvukertomus.  
Marissa Mehr, Turun Sanomat

Romaaniin sisältyy osioita, joissa tekijä avaa kiinnostavasti kirjoittamisprosessia ja pohdintojaan.
Kaija Alajuuma, Koillissanomat

Vappu Kannas


Vappu Kannas

Kimalaisten kirja

Vappu Kannas

Kirjeitä Japaniin