Räikeä hyväksikäyttö on paljastunut mitä naiset tekevät?

Kahdeksan eristäytyneen uskonnollisen yhteisön naista kokoontuu salaa öisin keskustelemaan. On tapahtunut jotakin käsittämättömän hirveää, jotakin, mistä ei voi päästä yli ja mitä ei voi unohtaa, eikä jättää käsittelemättä. Naisten on pakko puhua.
Luku- ja kirjoitustaidottomien naisten kokouksista pitää pöytäkirjaa nuori luotettu poika, August Epp, joka on kertaalleen jättänyt yhteisön mutta palannut.
Voivatko naiset antaa anteeksi ja millä ehdoin he voivat jatkaa elämää yhteisössä, vai voivatko? Miten käy uskon?

Naiset puhuvat on vavahduttava, syvästi koskettava romaani, joka sai inspiraationsa järkyttävistä tositapahtumista bolivialaisessa mennoniittayhteisössä 2000-luvulla. Sen vähäeleinen kerronta kasvaa hitaasti unohtumattomaksi tarinaksi rohkeudesta ja naisten keskinäisen lojaalisuuden voimasta.

Osta

32.00 €

Kertakaikkisen kiinnostava ja hieno on tämä tositapahtumien inspiroimana alkunsa saanut romaani suljetun uskonnollisen yhteisön kaltoin kohdelluista naisista. Heidän keskustelunsa siitä, miten koettuun julmuuteen tulisi suhtautua, kuvataan vähäeleisesti ja hyytävästi. Loppu on... no, ehkä sanon vain, että pysäyttävä, jotta en paljasta liikaa. Luen niin paljon, että unohdan monet kirjat pian lukemiseni jälkeen. Tätä en.

Anna Pihlajaniemi, Kodin kuvalehti

Naiset puhuvat vastaa erittäin hyvin nimeään. Iljettävien rikosten pohjalta on syntynyt verkkaisesti etenevä, lempeä keskustelukirja. Mennoniittayhteisössä itsekin kasvanut Toews piirtää jokaisesta henkilöstään kuvan rehevillä maan sävyillä. Kieli on koruttoman runollista, ja myös suomennokseen välittyy, kuinka minäkertoja haparoi kielten ja kulttuurien välillä. Oppimattomien keskustelijoiden vertauskuvat ovat hienosyisiä ja oikeudentaju viiltävää samoja hyvän ja pahan, tiedon ja vallan kysymyksiä voisi kuvitella afganistanilaisten naisten pohtivan. Itse kunkin kärsimykset keriytyvät auki keskustelujen myötä, ja loppu on puhdas rakkauden ylistys.

Eeva Lankolainen, Karjalainen

Miriam Toews