Download Kuva:
Unknown
Lumoava kirja maapallon todesta ja tarusta!

Lumotun Maan kartasto on kaunis lasten tietokirja, joka yhdistää sadut ja faktat mielikuvitusta kutkuttavalla tavalla. Kirjan kymmenen sadulta kuulostavaa tarinaa kertovat eräästä planeetasta, joka on oikeasti olemassa. Lue huolella! Erotat varmasti totuuden tarinoista. Maailmasta ei voi piirtää karttaa, joka olisi ihan tarkasti totta. Palloa kun ei voi kuvata littanana, eikä suurta maisemaa voi puristaa yhdelle sivulle jättämättä jotain tärkeää pois. Niinpä jokainen hyväkin kartta on lopulta tarina, jota luet omien kokemustesi ja tietojesi läpi.

Kirjaan on valittu kymmenen tarinaa ja niille kullekin kymmenen karttaa. Sekä kirjan kuviin että teksteihin on kätketty tiedon aarteita. Samaan kirjaan mahtuvat niin kertomukset ilmastosta, kasvien välisestä rakkaudesta, arkeologisista aarteista kuin kartta tarinoiden pikkuväestä eli keijuista ja menninkäisistä. Kartasto on täynnä vihjeitä, jotka johdattavat lukijaa eteenpäin.
 

Tietokirjan perusajatus on sinänsä tuttu: esitellään elämää maapallolla, sen historiaa ja siihen kohdistuvia uhkakuvia. Teksti on sujuvaa ja kiinnostavaa, mutta kuvituksen kautta teos saa yllättäviä, omaperäisiä ja suorastaan lyyrisiä sävyjä. Mielikuvitusta kutkuttavat esimerkiksi Kartta siitä, mikä kätkeytyy pimeisiin vesiin, jossa faktat ovat kuin runoa. Upea kokonaisuus yhdistääkin kuvaa ja tekstiä tavalla, jolle on turha asettaa ikärajoja.
Arla Kanerva, Helsingin Sanomat

Laura Ertimo