Download Kuva:
Anna Autio
Mitä meille tapahtui?

Alkoivat nakkikastikkeen väriset ja makuiset, apeat laman vuodet.

Laman jäljet ovat pitkät, sanotaan. Tässä kirjassa ääneen pääsevät he, jotka elivät lapsuuttaan ja nuoruuttaan eri puolilla Suomea perheissä, joita 1990-luvun lama murjoi raskaimmin.
Heille lama tarkoitti avioeroja, perheväkivaltaa, konkursseja ja menetettyjä koteja. Toisaalta vaikeistakin tilanteista selviydyttiin ja oma polku löytyi.
Haastateltavat esiintyvät tekstissä omilla nimillään ja omin sanoin. Yksilöiden kokemusten kanssa kirjassa kerrataan laman päätökset, politiikka ja niiden vaikutukset. Kolmekymmentä vuotta sitten sukellettiin tilanteeseen, jossa bruttokansantuote laski 13 prosenttia ja työttömien määrä nousi puoleen miljoonaan. Leikkauksia ja muita vaikeita ratkaisuja kutsuttiin välttämättömiksi, mutta mikä oli niiden vaikutus tavallisiin ihmisiin? Entä miten laman tapahtumat vaikuttavat arkeemme edelleen?

Osta

32.00 €

Yksi sukupolvikokemus tämäkin: kodin myynti pakon edessä. Sitä tapahtui paljon 90-luvulla, ja tuolloin lapsuuttaan eläneet pääsevät nyt ääneen Sanna Kajander-Ruuthin uutuuskirjassa Laman lapset (S&S). Jos lamasta tulee mieleen lähinnä Esko Ahon vakava naama uutiskuvissa, kirja on tilaisuus raikkaaseen päivitykseen. Kannattaa lukea myös siinä tapauksessa, että omat muistot ovat kipeitä: teos on paitsi koskettava myös sivistävä yleisesitys lamasta. Onkohan sellaisia aiemmin tehtykään?

Heidi Heino, Me Naiset

Sanna Kajander-Ruuth