Kuningatar kertoo kiehtovan ja mukaansatem­paavan tarinan Englannin kuningattaren Victorian (18191901) elämästä: tiukasti rajoitetusta ja yksi­näisestä lapsuudesta, tytöstä, josta kasvoi mahta­va hallitsija ja intohimoinen nainen, joka rakasti puolisoaan enemmän kuin mitään muuta maail­

massa. Victorian rakastettu Albert on velvolli­suudentuntoinen ja iltauninen mies, jonka toivei­den täyttymys on maltillinen elämä ja jono kiltte­jä lapsia. Victoria sen sijaan rakastaa liiallisuutta, hän haluaa aina enemmän, enemmän elämältä, enemmän elämää, vaikka samalla pelkääkin huk­kuvansa ja katoavansa tuon kaiken enemmän poi­muihin ja omiin kaksoisleukoihinsa. 

Mutta Victoria on hallitsija ja Albert vain prinssipuoliso: Victoria haluaa miellyttää mies­tään ja mukautuu tämän toiveisiin, synnyttää lapsen toisensa perään ja yrittää tehdä itsestään pienemmän, hiukan vähemmän hallitsevan. Hän ei enää puhu minusta. Hän puhuu vain meistä. Sillä hänhän rakastaa Albertiaan... 

Kuningatar on moderni ja k aunopuheinen romaani naisen kasvusta omaksi itsekseen avio­liitosta, rakkaudesta, perheen ja uran haasteista. 

Tahvanainen kirjoittaa osuvasti kuningattaren vallan menettämisen pelosta ja kyvyttömyydestä äitiyteen.

Kuningatar on surumielinen, unikuvin höystetty historiallinen romaani vallan ytimessä elämisestä.

Marjaana Roponen, Aamulehti 

Taidokkaasti kirjoitettu teos ehdottomasti yksi vuoden 2013 parhaista!

Lukuneuvoja

Pidän kovasti Tahvanainen tavasta kirjoittaa. Teksti on fragmentaarista ja erilaiset unijaksot sekoittuvat sulavasti muuhun kerrontaan. Lisäksi mukaan on sopivasti sekoitettu historiallisia anekdootteja, kuten monet massiiviset rakennushankkeet, ilokaasun käyttäminen kivunlievityksenä synnytyksissä, ensimmäiset valokuvat, tehdasrakennukset jne., joten viktoriaaninen aikakausi herää  ihan uudella tavalla henkiin ja paljastuu jo varsin moderniksi aikakaudeksi. Kuningatar on virkistävä tuulahdus 1800-luvun historiaa, minä pidin kirjasta kovasti.  Sopivasti ihana ja maaginen vaikka joulukirjaksi, suosittelen kokeilemaan!
Hiirenkorvia ja muita merkintöjä

Katriina Huttunen
Sanna Tahvanainen


Sanna Tahvanainen & Lena Frölander-Ulf

Kurre Keikari ja popcornit

Sanna Tahvanainen & Jenny Lucander

Lohikäärmeunia