Lukunäyte
Pakottavan ajankohtaista kaunokirjallisuutta

Eräänä talvi-iltana kolme Isisin kannattajaa hyökkää kirjakauppaan. Kiistellyn taiteilijan esiintyminen katkeaa laukauksiin, paniikki pääsee valloilleen. Osa yleisöstä jää panttivangeiksi. Mutta kesken hyökkäyksen nuori nainen, jonka tehtävänä on videoida tapahtumat, kääntyy kumppaninsa puoleen ja kuiskaa: Tämä on väärin. Meidän ei pitäisi olla täällä. Meidän pitäisi häipyä.
 
Kaksi vuotta myöhemmin kirjailija vierailee naisen luona oikeuspsykiatrian klinikalla. Hän ojentaa kirjailijalle nipun paperia, tarinansa.
Nainen sanoo tulevansa tulevaisuudesta.
 
He hukkuivat äitiensä kyyneliin on dystopia apartheid-yhteiskunnasta, jossa europpalaisista arvoista on tullut totalitaarisia totuuksia, mutta myös tarina rohkeasta yrityksestä luoda vaihtoehtoisia versioita hirvittävälle tulevaisuudelle.
Kirja on voittanut vuoden 2017 kaunokirjallisuuden August-palkinnon Ruotsissa. 
 

Sähkökirja
Paperikirja

He hukkuvat äitiensä kyyneliin on hieno ja liikuttava romaani. Sain sen vuoksi useita kertoja kylmiä väreitä, melkein ystävystyin Tundra-tytön kanssa ja halusin itkeä ja huutaa. Välillä jouduin laskemaan kirjan käsistäni ja keskittymään vain hengittämiseen. /---/ He hukkuvat äitiensä kyyneliin ei syyttä saanut viime vuonna parhaalle ruotsalaiselle kaunokirjalliselle teokselle annettavaa August-palkintoa. Kevään vaikuttavin romaani, ehdottomasti.
Lukuisa -Blogi
 

Tekijä tuntuu kirjoittavan nyt omaa ja eurooppalaista painajaista auki. Samalla hän esittää painavan yhteiskuntakriittisen huolensa fasistisen ja fundamentalistisen ajattelun leviämisestä.
Seija Forsström, Länsi-Savo
 

Tämä kirja voisi toimia hyvin lukupiirikirjana, sillä avointen kysymysten ja tulkintamahdollisuuksien vuoksi keskusteltavaa varmasti riittäisi.
Nannan kirjakimara - blogi
 

Kaikki tässä huushollissa tietää, että Johannes Anyurun He hukkuvat äitiensä kyyneliin on aivan loistava romaani. Olen tullut kertoneeksi sen perheenjäsenilleni sen verran monta kertaa, että he ovat ottaneet käyttöön jo Katseen. Myös kaikki ystäväni, joita olen tavannut tämän romaanin lukemisen jälkeen tietävät, kuinka suuren vaikutuksen tämä kirja minuun teki. /---/ Aika harvoin käy niin, että kirja on onnistunut ihan kaikilta osa-alueiltaan, mutta He hukkuvat äitiensä kyyneliin on tällainen kirja.
Reader, why did I marry him? -blogi
 

He hukkuvat äitiensä kyyneliin on lyyrikkonakin tunnetun Anyurun kaunis ja suggestiivinen romaani, jonka surun ja rohkeuden kuvissa ja kuvauksissa ajatukset viipyvät vielä pitkään romaanin lukemisen jälkeen.
Kirjareppu -blogi
 

He hukkuvat äitiensä kyyneliä lukiessa ymmärtää kyllä täysin, miksi tämä kirja on naapurimaamme sydämet valloittanut, Finlandiaa vastaavat kirjallisuuspalkinnot voittanut  Anyuru kirjoittaa älykkäästi ja monikerroksisesti tekemättä kirjastaan kuitenkaan liian vaikeaa ja taiteellista.
Mitä luimme kerran -Blogi
 

Johannes Anyurun kertomus tulevasta Ruotsista on uhkayritys, joka onnistuu. Suurta yhteiskunnalista analyysiä romaani ei tarjoa, mutta sitäkin kirkkaamman viestin: pahan voittoon riittää se, että hyvät ei tee mitään.
Tommi Melender, Suomen Kuvalehti

Se tunne, kun tajuaa, että nyt luen todella hyvää kirjaa, suorastaan loistavaa! Vähän hengästyy ja haluaisi sekä viivytellä että ahmia. Johannes Anyurun teosta He hukkuvan äitiensä kyyneliin lukiessa juuri näin tapahtui.
Kirsin Book Club -blogi
 

Anyurun saama huomio on ansaittua. /---/ He hukkuvat äitiensä kyyneliin on häiritsevä ja raastava teos, kuten pitkäksi aikaa elämään jäävät kirjat usein ovat.
Esa Mäkijärvi, Kiiltomato
 

Kehitelmänsä ihastelun sijasta kirjoittaja pudottelee välähdyksenomaisia tilannekuvia. Ne ovat vereslihaisia ja tuntuvat tosilta. Päähenkilöt, toisen polven maahanmuuttajat, rakennetaan huolellisesti pienimpiä eleitä myöten. /---/ Kirjalle myönnettiin Ruotsissa August-palkinto. En ihmettele. Teos on ajankohtainen, tärkeä ja väkevä.
Juhani Karila, Helsingin Sanomat

He hukkuvat äitiensä kyyneliin antaa lukijalle paljon ajateltavaa. Hieno kirja.
Mikko, Kirjavinkit
 

 

Miten joku voi olla näin taitava! Se on ensimmäinen ajatus, kun lukee ruotsalaisen Johannes Anyurun romaania. He hukkuvat äitiensä kyyneliin (suomennos Outi Menna) on hienosti rakennettu moniääninen dystopia Ruotsista. Kirja kertoo sellaisesta maailmasta, jollaista kukaan meistä ei haluaisi nähdä. Silti se tuntuu olevan valitettavan lähellä.
Miia Gustafsson, YLE
 

Kehuttu ja palkittu dystopia Ruotsista, joka on muuttunut apartheid-yhteiskunnaksi. Kuva yhtälailla tästä ajasta kuin tulevaisuudesta kauneus ja kauheus samassa paketissa.
Laura Pörsti, elisa.fi

Johannes Anyuru


Johannes Anyuru

Myrsky nousee paratiisista