Hyvää naistenpäivää, suomalaiset!

Julkaisemme elokuussa kaksi kirjaa, jotka kertovat suomalaisista naisista. Kirjojen inspiraationa on ollut ilmiömäinen Iltasatuja kapinallisille tytöille (S&S, 2017).

Ida Salminen & Riikka Salminen: Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa
Kirja on tarkoitettu pienemmille lapsille ja soveltuu sekä itse että ääneen luettavaksi. Se on kokoelma satumuotoisia, henkilöhaastatteluihin ja taustatutkimukseen pohjautuvia tositarinoita. Mukana muun muassa: Tarja Halonen, Irja Askola, Koko Hubara, Armi Ratia, Miina Sillanpää, Aino Aalto, Linda Liukas.

Kirjailijasisarukset Riikka (vas.) ja Ida Salminen, Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta
Kirjailijasisarukset Riikka (vas.) ja Ida Salminen. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta.

tarinoita_tytoista_010318

Miksi aloitte tehdä tätä kirjaa, Ida Salminen?
Syitä kirjan tekemiseen on useita. Ehkä tärkeimpänä toive siitä, että tulevaisuuden
maailmanmuuttajilla olisi monipuolisia ja inspiroivia esikuvia, jotka ovat omalla elämällään osoittaneet, että mikä tahansa on mahdollista.
Haluamme erilaisilla elämäntarinoilla kertoa ihmisistä, emme ylijumalallisista poikkeusyksilöistä. Kaikki maailmaa muuttaneet naiset ovat joskus olleet pieniä tyttöjä ja ovat pohjimmiltaan tavallisia ihmisiä, joilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, omat vastoinkäymisensä ja onnistumisensa.
Haluamme kirjalla osoittaa, että jokainen voi hyödyntää vahvuuksiaan ja osaamistaan ja toteuttaa omia unelmiaan. Ettei olisi sellaista käsitystä, että vain tietynlaisilla ominaisuuksilla tai lähtökohdilla varustettuna voi saada aikaan asioita. Tarinat nimittäin todistavat, että ihminen voi samaan aikaan olla sekä kiltti että vahva, herkkä että itsevarma, ujo että rohkea.
On myös tärkeää kertoa lapsille tasa-arvon historiasta. Siitä, että Suomessakaan ei vielä vallitse
sukupuolten välinen tasa-arvo, vaikka täällä onkin monissa asioissa oltu muuta maailmaa edellä.
Historiaan – ja näiden naisten elämäntarinoihin – tutustumalla voi kuitenkin oivaltaa, että taustalla olevat syyt ovat muuttuvia asioita, joihin jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa.
Milloin saitte idean?
Sain idean viime keväänä eräänä perjantai-iltapäivänä, kun yksivuotias poikani oli viimein
nukahtanut päiväunille ja itsekin väsyneenä selailin Facebookia päättömästi. Olimme juuri
muuttaneet Lissaboniin, joten elämässä oli sopivasti tilaa uudelle ja erilaisille ajatuksille.
Törmäsin Goodnight Stories for Rebel Girls -kirjan ideaa esittelevään videoon. Ajatuskulkuni oli hyvin nopea ja yksinkertainen: Tällainen kirja pitäisi olla suomalaisista naisista. Sitten: Minähän voisin itse kirjoittaa sellaisen. Ja sitten: siskoni Riikka voisi tietysti kuvittaa.
Yleensä mietin ennen kuin toimin, mutta tästä tuli alusta asti pakottava tunne: tämä kirja on
kirjoitettava. Poikkesin siis täysin tavoistani ja parin tunnin päästä olin jo laittanut kustantamoon
viestiä. En ehtinyt edes ajatella, mitä se käytännössä tarkoittaisi ja vaatisi.
Miten kirjan tekeminen on sujunut?
Suuri osa ajasta on mennyt erilaisten naisten elämään perehtymiseen. Maailmaa muuttaneita
suomalaisia naisia on nimittäin todella paljon! Olen lukenut varmaan satojen naisten
elämäntarinoita ja miettinyt, sopisivatko he kirjaan. Naisten valinta on hyvin haastavaa, mutta
olemme luoneet valinnalle selkeät kriteerit, joista pidämme kiinni.
Alusta asti oli selvää, että elossa olevia naisia haastatellaan kirjaa varten. Se on ollut todella
antoisaa ja inspiroivaa, olen saanut keskustella upeiden ja viisaiden naisten kanssa. Uskon, että
näillä naisilla on meille kaikille, yhtä lailla lapsille kuin aikuisille, paljon annettavaa. Kun ajattelen mitä kaikkea olen itse heiltä jo tässä mennessä oppinut, niin menee kylmät väreet! En siis malta odottaa, että muutkin pääsevät lukemaan heidän elämänopeistaan.

Elina Tuomi: Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa
Kirja suunnattu visuaalisen kulttuurin keskellä kasvaneille nuorille. Se on feministinen tietokirja suomalaisista vaikuttajista, jotka ovat rikkoneet lasikattoja, vaatineet sinnikkäästi tasa-arvoa ja astuneet ulos perinteisistä sukupuolirooleista. Kirja avaa suomalaisen tasa-arvon historiaa 1800-luvulta nykypäivään. Mukana muun muassa: Alma, Nasima Razmyar, Minna Canth, Rosa Emilia Clay, Helvi Sipilä, Tove Jansson, Helene Schjerfbeck, Katri Helena, Anna Paavilainen.

Elina Tuomi. Kuva: Mikko Rasila.
Elina Tuomi. Kuva: Mikko Rasila.

Mistä sait idean kirjaan, Elina Tuomi? 
Olen kuvittanut naiseuteen liittyviä töitä jo useita vuosia ja lisäksi nostanut omassa opetuksessani usein esiin tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä. Into kirjoittamiseen on saanut potkua opettajuutta ja koulua käsittelevän blogini kautta. Kuvittajana ja pedagogina aloin pari vuotta sitten kaipaamaan teosta, joka nostaisi esiin Suomessa vaikuttaneita naisia ja heidän saavutuksiaan. Tämän kirjan suunnitteluprosessi alkoi keväällä 2017. Haluan kirjallani esitellä poliitikkoja, tieteilijöitä, opettajia, taiteilijoita ja kirjailijoita, jotka ovat rikkoneet lasikattoja, vaatineet sinnikkäästi tasa-arvoa ja astuneet omana aikanaan ulos perinteisistä sukupuolirooleista. Olemme ohjattu ajattelemaan, että kaikki merkittävä taiteellinen, tieteellinen ja kirjallinen työ on miesten tekemää. Moderni suomalainen yhteiskunta on rakentunut aktiivisten naisten myötä, mutta heidän tarinansa jäävät usein kertomatta.
Muotokuvat ovat ominta alaani ja siksi rakastan kuvittaa vahvoja naisia. Kirjoitan ja kuvitan kirjan, jota olen itse kaivannut kirjakauppoihin ja välineeksi opetukseen niin peruskouluun kuin korkeammalle kouluasteelle. Kirja on tietokirja, jossa käytän kirjallisten lähteiden lisäksi haastattelumateriaalia. Tekoprosessin aikana olen kasvanut kirjoittajana ja kuvittajana sekä saanut kymmenien haastattelujen kautta tutustua uskomattomiin vaikuttajiin. Lisäksi kirja avaa suomalaisen tasa-arvon historiaa yli sadan vuoden ajalta nykypäivään. Lähtökohta on feministinen ja korostaa tasa-arvon merkitystä kunkin kirjassa esiteltävän henkilön elämässä ja työssä. Kohderyhmä ovat nuoret aikuiset, mutta kirja sopii kaikille tiedonjanoisille. Teos on kunnianosoitus niille, jotka ovat antaneet etumatkaa meillä muille, sukupuolesta riippumatta.

helene_nettiin
Helene Schjerfbeck
armirgb
Armi Ratia
rosaemiliaclay_nettiin
Rosa Emilia Clay