REC Runeberg-ehdokkaana

Marisha Rasi-Koskisen Tulenkantaja-voittoa seuraa Runeberg-ehdokkuus.

Marisha Rasi-Koskisen romaani REC on kahdeksan Runeberg-ehdokkaan joukossa. Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2021. Palkinto on arvoltaan 20 000 euroa.

Valitsijaraati perustelee valintaa seuraavasti:

”Marisha Rasi-Koskisen viides romaani Rec on taidokas kaleidoskooppi, jossa perspektiivi liukuu ja säröilee. Kahden pojan, Lucaksen ja Colen, suhde liikkuu rakkauden ja riippuvuuden akselilla niin lapsuudessa ja aikuistuessa kuin aikuisena, ystävyyden jälkeen. Pojat rakentavat oman maailmansa ja omat kertomuksensa, johon kuuluvat voimakkaasti kuvat ja kuvaaminen. Mutta mitä jää ruudun ulkopuolelle? Lukijalle tarjotaan vaihtoehtokertomuksia, toisia otoksia, ja kokonaisuus muodostuu sekä vaivihkaa että vääjäämättä. Totuus riippuu kertojasta ja katseesta, ja Marisha Rasi-Koskinen valottaa niin tarinan moninaisuutta kuin itse kertomisen ehtoja varmalla kädellä.”

Raatiin kuuluivat kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Hanna Lahdenperä.

Runeberg-palkinnon voittajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja FT, kirjallisuudentutkija Julia Tidigs.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986.  Runeberg-palkinnon maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Marisha Rasi-Koskinen on saanut tänä vuonna REC-romaanistaan jo Tulenkantaja-palkinnon.

 

Marisha Rasi-Koskinen: REC. Kuva Miikka PIrinen, kansi Jussi Karjalainen.