Lapset suurten maailmanhistoriallisten käänteiden keskellä


Eppu Nuotion ja Sanna Pelliccionin lastenkirja Sinä päivänä lapsen silmin päivää, kun Baltian ketjun muodostettiin. Nuotio ja Pelliccioni kertovat kirjan synnystä ja trilogiasta, joka käsittelee lapsia suurten maailmanhistoriallisten käänteiden keskellä.

Sinä päivänä -kirjan ensimmäiset suunnitelmat teimme Tallinnassa vuonna 2019. Olimme silloin Telliskivessä katsomassa Vabamu-museon näyttelyä 30 vuotta aiemmin järjestetystä Baltian ketjusta. Meistä oli käsittämättömän hienoa, että aikana ennen sähköposteja, WhatsApp-viestejä ja kaikkialle mukana kulkevia kännyköitä voitiin organisoida 600 kilometriä pitkä, kolmen maan läpi kulkeva, katkeamaton ihmisketju, jossa kaksi miljoonaa eri ikäistä ihmistä väkivallattomasti ja lempeän päättäväisesti vastusti Neuvostoliiton miehitysvaltaa. Baltian ketju, jota kutsutaan myös Vapauden ketjuksi lisättiin Unescon Maailman muisti -kulttuuriperintörekisteriin vuonna 2009.

Ihailimme silloin Tallinnassa ja ihailemme yhä virolaisten, latvialaisten ja liettualaisten rohkeutta ja kykyä vaatia muutosta yhdessä, käsi kädessä maantien varressa seisten ja laulaen. Eikö se kuulosta enemmän lastenkirjalta kuin todellisuudelta?

Palasimme Viroon yhä uudelleen, haastattelimme Baltian ketjussa mukana olleita ja kuulimme tarinan tuosta kuumasta elokuun päivästä vuonna 1989 monesta suusta. Kävimme keskustelua siitä miksi juuri me, kaksi suomalaista lastenkirjantekijää, teemme kirjaa Baltian ketjusta ja vastaus on selvä: suuresta kunnioituksesta tuota yhteisöllistä ja rauhanomaista, mutta vahvaa kansan yhteisen mielipiteen ilmaisemista kohtaan.

Sanna Pelliccioni on kuvittanut Sinä päivänä -teoksen.

Baltian ketjussa laulettiin alkutahdit Neuvostoliiton hajoamiselle (1991) ja Baltian maiden itsenäistymiselle.

Sinä päivänä -kirja on yhden elokuisen päivän tarina. Meidän näkökulmamme on lapsen, sillä maailmanhistorian suurissa käänteissä paikalla ovat aina myös lapset, tapahtumien todistajat ja tallentajat. Baltian ketju on innoittanut meitä tämän kirjan tekemiseen, se on tarinamme keuhkot, mutta itse tekstissä tuota historiallista tapahtumaa ei mainita lainkaan. Kuvakirjassamme keskeistä ovat lapsen havainnot ihmisten puuhista, kesäpäivän lämmöstä ja tuon pienen yhteisön, talonväen ja naapureiden yhteisestä matkasta maantien varteen.

Vuonna 2022 ilmestynyt Lappukaulatyttö aloitti trilogiamme, jonka toinen, itsenäinen osa Sinä päivänä on. Teossarjan kolmas osa ilmestyy ensi keväänä. Trilogiamme ytimessä on lapsi suurten asioiden ja kysymysten edessä.

Nyt olemme taas Virossa. Tällä kertaa Haapsalussa. Sinä päivänä -kirjaamme perustuva näyttely avautuu Haapsalun lastenkirjastossa juuri ennen Baltian ketjun 35-vuotismuistopäivää ja on esillä lokakuun loppuun saakka.

Ihmisten käsissä on muutos, siihen on uskottava tänäänkin.”

– Eppu Nuotio ja Sanna Pelliccioni