Erilainen rikosromaani Saamenmaan surusta ja vihasta

Elsa näkee 9-vuotiaana omin silmin, kuinka vieras mies tappaa yhden hänen poroistaan. Poronhoitajan tytär uhkaillaan hiljaiseksi kuin kipeänä muistutuksena siitä, että jo hänen syntyperänsä herättää muissa hehkuvaa vihaa.

Varkaus on villi ja kaunis joiku poronhoitajien elämäntavasta, ja vetävä romaani siitä mitä pohjoisessa todella tapahtuu. Poroja varastetaan ja tapetaan kylmäverisesti eikä poliisia tunnu kiinnostavan. Saamelaisten ja muiden asukkaiden väliset jännitteet voivat olla peräisin sukupolvien takaa.

Tapaus jättää Elsaan jäljen, ja muistaakseen sen hän kantaa mukanaan poronkorvaa. Suku kamppailee oikeuksiensa puolesta, mutta he huutavat tyhjään, ja epätoivo nousee pintaan.

Ann-Helén Laestadius on saamelainen ruotsiksi kirjoittava kirjailija. Varkaus on hänen ensimmäinen aikuisille suunnattu romaaninsa, ja se perustuu tositapahtumiin. Se valittiin 2021 Ruotsissa vuoden kirjaksi.

Osta

32.00 €

Opin romaania lukiessani valtavasti: kuten sen, miten vähän tiedän. Ennen kaikkea Varkaus on kuitenkin huikaisevan jännittävä, hehkuva kertomus, jossa tarkkasilmäinen kirjailija tuo lukijan eteen kokonaisen maailman.
Arla Kanerva, Helsingin Sanomat
 

Kirjan henkilöt ovat rakastettavia ja taitavasti kehiteltyjä persoonia, joista ei haluaisi päästää irti romaanin päätyttyä. Juonikeskeiseksi lukuromaaniksi Varkaus esittää paljon suuria kysymyksiä ja tietoa saamelaisista, mikä tekee teoksesta vaikuttavamman kokemuksen kuin lukemista aloittaessa olisi saattanut arvata.
Outi Hytönen, Suomen Kuvalehti

Saamelaisen Ann-Helén Laestadiuksen romaani Varkaus vie Lappiin, joka näyttäytyy hyvin erilaisena kuin matkailijat sen yleensä kokevat. Ollaan Ruotsin puolella saamelaisyhteisössä. Jatkuvat porovarkaudet satuttavat nuorta Elsaa, poliisi on muka voimaton. Koskettavalla kirjalla on (ainakin yksi) esimerkkitapaus oikeassa elämässä.
MA, Anna
 

Suomentaja Laura Kulmala on paneutunut tarkasti poronhoidon asioihin ja sanastoon ja kirjoittanut kiinnostavat jälkisanat. Upea teos on ansainnut vahvan suosituksen. Tätä kirjaa ei voi jättää kesken.
Päivi Alasalmi, Savon Sanomat
 

Laestadius on tavoittanut hyvin yhteisön lannistuneen tunnelman, kun ympäristö ei joko ymmärrä, välitä tai suhtautuu vihamielisesti vuodesta toiseen.
Mari Viertola, Turun Sanomat
 

Ann-Helén Laestadius