Download Kuva:
Miikka Pirinen
Rosoinen esikoisromaani vuosituhannen vaihteen Pietarista

Nuorella suomalaisnaisella on Pietarissa työharjoittelupaikka, vuokra-asunto ja videokamera. Eräänä päivänä hän tapaa taidenäyttelyn avajaisissa nahkatakkisen nuorukaisen, Vadimin, joka vaikuttaa piinatulta kuin Nuoren kapinallisen James Dean.

Vadimista tulee naisen muusa, kuvaamisen ja intohimojen kohde, jonka vieraus pelottaa, mutta samalla kiihottaa. Valtapelin piirteitä saava, epävakaa suhde pakottaa molemmat myös kohtaamaan oman menneisyytensä kipukohdat.

Reetta Aallon esikoisromaani kuvaa vuosituhannen vaihteen Pietaria, sen taiteilijapiirejä ja rosoisia ihmiskohtaloita. Se on sukellus kuumeiseen nuoruuteen ja tuhoisaan ihmissuhteeseen, jota ilmankaan ei osaa olla.

 

Osta

28.00 €

Vadim on tarkkanäköinen läpileikkaus tuhoisan parisuhteen elinkaaresta.
Marissa Mehr, Turun Sanomat

Elokuvaohjaajana tunnetun Reetta Aallon autofiktiivisen esikoisromaanin ajankuva on supertarkka. Kirja käsittelee expat-suomalaisen vierauden kokemusta kahden kulttuurin välillä: Venäjä on välillä tavoittamattoman outo, Suomikaan ei enää tunnu täysin kodilta.
SS, Me Naiset

Elokuvantekijä Reetta Aallon (s. 1976) esikoisromaani on vetävää ja rankkaa, tabuja rikkovaa luettavaa. / . . . / Romaania lukee ahmien, ja se tarjoaa runsaasti pureskeltavaa luokkaeroista mielenterveysongelmiin.
Niina Holm, Suomen Kuvalehti

Vadim on raju, rohkea, vähän raakakin ja julma. Se on kuitenkin myös lohdullinen ja ihana romaani. Aalto on saanut erilaiset sävyt sointumaan, mutta jättänyt tekstiin rosoa, jossa on ytyä. 
Outi Hytönen, Parnasso

Suuri Pietari tarjoaa eksoottiset puitteet naturalistiselle nuoruudenseikkailulle.
Maija Jelkänen, Kaleva

Romaania lukee ahmien, ja se tarjoaa runsaasti pureskeltavaa luokkaeroista mielenterveysongelmiin. 
NH, Suomen Kuvalehti

Lihallisuudessaan rohkea ja estoton päähenkilö on luonnollisesti kuvattu. Siis nainen Suomesta: syö rautaa ja paskantaa kettinkiä. Vahvan päähenkilön luonnekuva rakentuu myös hänen lapsuudenperheensä tummasävyisiä kohtaloita vasten. Muiden vaivaantunut suhtautuminen Vadimiin, nuoren miehen kaikkinaisen suojattomuuden näyttäminen ja naisen itsereflektio enemmän sosiaalista pääomaa omaavana syventävät tarinaa. Kesyttömyyden kuvauksina teoksia yhdistää myös omia rajojaan toisen ihmisen kautta hakevat päähenkilöt. Suuri Pietari tarjoaa eksoottiset puitteet naturalistiselle nuoruudenseikkailulle.

Maija Jelkänen, Maaseudun Tulevaisuus

Reetta Aalto