Jotta ihminen voi elää maailmassa, hänen täytyy oppia piirtämään sen rajat

Kirjailijan kuuluu ymmärtää omia tunteitaan ja eläytyä toisten, todellisten tai kuviteltujen, ihmisten kokemuksiin. Mutta mitä enemmän tunteita on, sitä nopeammin niihin myös väsyy. Kun muuttuva maailma ja yhä huolestuttavammiksi käyvät uutiset työntyvät ihon alle, tunteita on jo yksinkertaisesti liikaa. Ei kai voi olla kansalaisvelvollisuus viedä itseään toistuvasti jaksamisen äärirajoille tai kantaa koko ajan sisällään toisten kärsimystä? Täytyy kai olla muitakin tapoja elää?

Kirjailija alkaa käydä terapiassa ja tilaa potilasasiakirjat varhaisvuosiltaan. Hän työntää päänsä kylmällä vedellä täytettyyn pullataikinakulhoon. Hän tutkii psykopaatteja, noita populaarikulttuurin sydämettömiä hirviöitä, jotka ovat todellisuudessa usein jotakin muuta. Miksi itse asiassa pidämme empatiaa niin suuressa arvossa?

Tuntemani maailma päättää Pauliina Vanhatalon omaelämäkerrallisen trilogian. Ajatuksia herättävä teos tutkii ihmisen osaa ilmastokriisin ja pandemian keskellä.

Osta

26.00 €

Raahelainen kirjailija Pauliina Vanhatalo sysää Tuntemani maailma -kirjassa lukijan ajattelemaan sellaistakin, mitä ei ole koskaan aiemmin tullut ajatelleeksi ja siitäkös prosessi syntyy! Hyvin tervetullutta aikana, jolloin ihmiset tuntuvat enemmänkin toimivan kuin ajattelevan. Kirjan rakenne on seikkailu, jossa jokainen uusi luku avaa uuden oven uuteen ajatusmatkaan. Pohdinta imaisee mukanaan. Lukukokemusta ei ole aina helppo sanallistaa. Jos olisin voinut filmata itseäni lukemassa tätä kirjaa, olisi kamera tallentanut minut nyökkäämässä hyvin monta kertaa, hymyilemässä usein, katsomassa taivaalla leijuvia pilviä ja lopulta täysin pysähtyneenä, ajattelemassa.

Sari Jaatinen, Raahen Seutu

Pauliina Vanhatalo kääntää sielunsa nurin samoin kuin kahdessa edellisessäkin osassa. Kirja on välillä hämmentävä, jopa hieman pelottava, mutta ainutlaatuinen kuvaus yhden naisen tunnoista.

Eija Huusari, Eeva

Tuntemani maailma on Vanhatalon omakohtaisen, pohdiskelevan trilogian kolmas osa. Kirja toimii itsenäisenä teoksena, mutta herättää kiinnostuksen tarttua aiempiin masennusta ja keski-ikää käsitteleviin osiin. Vanhatalo kirjoittaa herkän ihmisen dilemmasta ja omien rajojen tarpeesta kirkkaasti ja samastuttavasti.

Salla Stotesbury, Me Naiset

PAULIINA VANHATALO on tarkan, havainnoivan ja kuivakasti itseironisenkin tekstin mestari. Ilmaisu on kirkasta ja kiinnostavaa. Hän onnistuu käsittelemään aiheitaan yhtä aikaa tiiviisti ja ilmavasti eli tutkii asioita lähietäisyydeltä mutta samalla antaa niiden avautua omalla painollaan, selittämättä. Ajateltavaa jää siis lukijallekin.

Marika Riikonen, Hämeen Sanomat

Tuntemani maailma oli merkillinen lukukokemus. Se iski suurimmilta osin kuin suoraan suoneen, vaikkei itselleni koskaan olekaan tullut mieleen kadehtia psykopaatteja. Mutta ylenmääräinen herkkyys ei minustakaan ole mikään suuri elämän lahja, vaan tekee olemisesta kipeää ja vaikeaa. Mutta tietenkään en ole osannut sanoittaa näitä ajatuksiani yhtä taitavasti kuin Pauliina Vanhatalo. Joten kiitos tästä kirjasta kirjailijalle ja kustantajalle.

Tuija, Kirjavinkit

Pauliina Vanhatalo


Deborah Levy

Omistuskirjoituksia

Deborah Levy

Elämisen hinta

Deborah Levy

Mitä en halua tietää

Rebecca Solnit

Eksymisen kenttäopas