Download Kuva:
Orvokki Kuortti / Kuva: Riikka Salminen
Download Kuva:
Orvokki Kuortti / Kuva: Riikka Salminen
Download Kuva:
Minna Canth / Kuva: Riikka Salminen
Download Kuva:
Minna Canth / Kuva: Riikka Salminen
Download Kuva:
Meeri Koutaniemi / Kuva: Riikka Salminen
Download Kuva:
Aurora Karamzin / Kuva: Riikka Salminen
Lukunäyte
Odotettu kirja, jonka haluat antaa lapsellesi

Eivät naiset voi olla lääkäreitä, arkkitehtejä, lentäjiä, pappeja, ministereitä, heille sanottiin. Et voi, et osaa, et pysty. Älytöntä edes yrittää! Ja toisaalta mikä tahansa on mahdollista, heitä kannustettiin. Ole oma itsesi ja tee sitä mitä haluat!
 
He tarrasivat tuoliinsa rystyset valkoisina, kasvot punaisina ja pysyivät paikoillaan, kun luentosalillinen miehiä käski heitä poistumaan. He pelastautuivat Atlantin tyrskyistä yksinlennollaan. He tekevät elokuvia ja taidetta, kirjoittavat kirjoja, kehittävät tiedettä ja parantavat arkeamme.
Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa on kokoelma satumuotoisia, henkilöhaastatteluihin ja taustakirjallisuuteen pohjautuvia tositarinoita. Kirjassa eletään 40 tytön mukana 1800-luvulta nykypäivään, ponnistetaan erilaisista lähtökohdista, kompastellaan ja toteutetaan haaveita. Tuttujen ja vähemmän tunnettujen naisten elämäntarinat kannustavat ja inspiroivat, hämmästyttävät ja jättävät jäljen. Kirja muistuttaa niin pieniä kuin isompiakin lukijoita siitä, että pystymme aina paljon enempään kuin mitä rohkenemme edes ajatella.
 

Teos kertoo kiinnostavasti naisten saavutuksista tekstin ja tyylikkäiden kuvien kera.
Salminen kertoo perinteisen sankaritarinakaavan muotoon kirjoitetuissa saduissaan siitä, kuinka rohkeus nousta olosuhteita vastaan palkitaan ja kuinka vastoinkäymisiä ei kannata pelätä vaan tehdä mitä haluaa. Mukana on jokaisesta naisesta myös aikuisemmille lukijoille sopiva faktapohjaisempi tietolaatikko.
Elina Siltanen, Turun Sanomat
 

Visuaalisesti ja kerronnallisesti eheä kirja on hyvin miellyttävä lukea myös näin vanhemmallekin ihmiselle, sillä historioitsija Ida Salminen osaa ottaa kirjoittamansa henkilöt hyvin haltuun. Kirja on juuri sopivassa määrin yhdistelmä satumaista kerrontaa ja tietokirjaa. Riikka Salmisen kauniit vesivärikuvitukset ovat kirsikkana kakun päällä.
Kokonaisuutena kirja oli todella positiivinen yllätys, se ei tunnu miltään kopiolta vaikka oletankin Iltasatuja kapinallisille tytöille olleen jonkinlainen esikuva. Erinomaista lukemista lapsille ja miksei hieman vanhemmillekin.
Titta Lindström, Kirjavinkit

 

Ida Salminen on kirjoittanut helppolukuisen isoin kirjaimin painetut, ilmavasti taitetut kasvutarinat Olipa kerran -rakenteella kunkin esitellyn naisen näkökulmasta. Näin kirjaan valitut 50 naista näyttäytyvät aidosti omat arvonsa valitsevina ja omat päätöksensä tekevinä henkilöinä, itsenäisinä ihmisinä.
Asia- ja kertomusaineksen onnistunut yhdistäminen.
Eeva Kurki, Kymen Sanomat ja Etelä-Saimaa
 

Jännittävät kertomukset paitsi rohkaisevat nuorta lukijaa uskomaan itseensä myös herättelevät kiinnostusta mennyttä aikaa kohtaan.
Minna Yli-Karjanmaa, Karjalainen
 

Tarinat sopivat hyvin luettavaksi alakouluikäisille ja nuoremmillekin.
Maria Store, Kokkola-lehti