Kaunis ja viisas tutkielma sinisestä ja surusta

Sinelmien kertoja haluaa rakentaa sinistä väriä koskevan intohimonsa ja pakkomielteensä ympärille eräänlaista henkilökohtaista päiväkirjaa tai tyynynaluskirjaa. Kirjoittamisen prosessi palauttaa hänet myös kivuliaan eron ja läheisen ystävän vaikean vammautumisen aiheuttamiin tunteisiin. Tuloksena on älykäs ja raaka tutkielma nautinnon ja tuskan yhteenkietoutuneisuudesta ja siitä, millainen merkitys esteettisellä ilolla voi olla sydänsurujen tai syvän murheen kohdatessa. Sinelmiä kuljettaa lukijan läpi masennuksen, päihteidenhimon ja seksuaalisen halun, kohti jumalallista, pysähtyen matkan varrella kuuluisien sinisen mestarien äärelle: kirjassa tavataan Joni Mitchell, Billie Holiday, Yves Klein, Leonard Cohen ja Andy Warhol.
Syvällinen, sivistynyt ja kirkkaasti ajateltu Sinelmiä on muodostunut maailmalla kulttiteokseksi, joka annetaan lahjaksi rakastumisen huumassa tai yhtä hyvin lohduksi sydämensä särkeneille.
 

Sähkökirja
Paperikirja

Lyhyistä ajatelmista muodostuvassa tutkielmassa kirjoittaja etsii sinisyydestä lohtua sydänsuruunsa. Sinisen värin olemukseen paneudutaan omien elämänkokemuksien ja eri tieteenalojen, kuten filosofian ja biologian, näkökulmasta.
Silvia Hosseini, Image
 

Nelson käy läpi edellistä suhdettaan, jossa sai mieheltä syvälle porautuvaa seksiä mutta ei täyteläistä rakkautta. Suhteen loppu on maailman loppu. Murhetta lisää ystävän onnettomuus. Teoksen yleisvire on ranskalaiseen tapaan melankolinen ja tarkkanäköinen.
Herman Raivio, Suomen Kuvalehti
 

Nelson kirjoittaa rakastamastaan väristä mutta samalla myös yleisinhimillisistä asioista, kuten kaipaamisesta ja eroamisesta.
Salla Simukka, Anna-lehti
 

Entä jos aloittaisin sanomalla, että olen rakastunut väriin. Näin aloittaa kirjansa Maggie Nelson. Hänen teoksensa Sinelmiä kuvaa kirjailijan rakkautta siniseen väriin, kaikkeen, mitä se hänelle edustaa: esteettisyyttä, kulttuuria, henki-syyttä, surua, seksuaalisuutta. Sininen on kirjan läpikulkeva kudos, joka tuottaa aforismin kaltaisia lauseita, esseemäistä pohdintaa, runoutta ja proosaa. Nelsonin teos on kuin huutomerkki, se kertoo, miten syvä kulttuurimme on. Se on muistutus siitä, miten meitä ympäröiviin asioihin, esineisiin, rakennuksiin, kasveihin ja väreihin liittyy valtaisa historia ja viittausten määrä.
Hannu-Pekka Björkman, Eeva
 

Sinisyyttä, surua ja rakkaussuhteen päättymistä tutkiva Sinelmiä on herkkua lukijoille, jotka pitävät runollisesta, aforistisesta ja kaunokirjallisesta nonfiktiosta. 
Pauliina Vanhatalo, Kaleva

Sinelmiä on lohdullinen ja kaunis teos. Sen sivuilla kehollisuus kohtaa älyn poikkeuksellisella tavalla.
Susanne Salmi, Helsingin Sanomat

Maggie Nelson


Maggie Nelson

Vapaudesta

Maggie Nelson

Argonautit

Maggie Nelson

Jane – Eräs murha / Punaiset osat

Maggie Nelson

Argonautit