Rusetti

22,90 

–24%
Alin hinta 30 päivään:
22,90 €
Tuotetunnus (SKU): Ei saatavilla/-tietoa Osastot: , , , ,
Arviot

Anu Kaajan romaani on omaperäinen sekoitus esseistiikkaa, autofiktiota ja Liisa ihmemaassa -henkistä arkifantasiaa.

  Silvi Hosseini, Image

Esseeteksti virtailee kiihkeästi mielleyhtymästä toiseen, mutta lause säilyy eleganttina kautta linjan. Joskus le mot juste on yksinkertaisesti ”oi”. Kirjan graafinen asu kuvineen ja alaviitteineen kartuttaa runsasta materiaalia entisestään mutta myös rytmittää sitä tyylikkäästi. Teoksen lähtökohta on tietenkin aivan pöyhkeä, mutta kokonaisuus ei pelkisty yhdeksi esseeääneksi. Monenlaiset poikkeamat ja ylipäätään romaanikehys luovat asetelmaan ironista valoa. Katie-Katessä luokka-analyysi oli kenties terävämpää, mutta Rusetissa suloinen, ironinen ja vakava sävy laskostuvat yhtä kaikki taidokkaasti kuin kangaskäänteet barokkimaalauksissa. Ehkä radikaaleinta on kuitenkin, että teos vapauttaa aisteja ja avartaa havaintoa kaikenlaisten asioiden äärellä. Tuollainen ilo on tarttuvaa.

Juha-Pekka Kilpiö, Keskisuomalainen

 

Minäkertoja on ahnas estetiikalle ja erotiikalle. Hän on aikamme yläluokkaa, ei erityisen vauras, mutta hänellä on yllin kyllin kulttuurista pääomaa, ystäviä, seksikumppaneita ja matkoja. Rajattomalla nautiskelulla on kuitenkin hintansa, ja romaanin emotionaalinen ja moraalinen ydin on tumma. Ei kuitenkaan tuhoava taiteilijamyytin toistamilla tavoilla. Myös pehmeämmillä nautintoaineilla, kuten kahvilla tai suklaalla, on pimeä, epäreilu puolensa. (--) Taidetulkinnat ovat sivistyneitä ja yllättäviä. Mustavalkoisine taidekuvineen Rusetti soveltuu harvinaisen huonosti äänikirjaksi. Äänelle ja korvalle kirjoittavat ovatkin toista maata ja perinnettä kuin katseen kirjailija Kaaja.

Niina Holm, Suomen Kuvalehti  

Rusetti sitoo heti alussa teoksen punaiset langat nätisti ja helposti avautuviin solmuihin, joita lähdetään seuraamaan. Se tapahtuu teknisesti taitavasti ja lyyrisesti. (--) Harvoin saa lukea kotimaisesta proosasta yhtä ilahduttavia, taitavia ja osuvia analyysejä kuvataidenautinnoista. (--) Rusetti on kollaasiromaani, jonka lukeminen on esteettinen nautinto.(--) Rusetti on esineiden kautta metaforinen runsaudensarvi, jota voi lukea esseistiikkana tai ajankuvana, jossa risteävät traumatisoivat rakkaussuhteet ja teknobileiden hurmos – tai näiden yhdistelmänä.

Arttu Seppänen, Helsingin Sanomat  

Anu Kaajan uusi proosateos Rusetti on hurmaavan kiehtova kollaasiromaani. Siinä esineet inhimillistyvät ja ihmiset esineellistyvät kertojan kuvatessa klassikkomaalauksia, kahvipöydän esineitä tai rakastamiaan ihmisiä. Leikillisyys ja kielellinen ilottelu riemastuttavat.

Kaisa Kurikka, Turun Sanomat
Kirjailija
Anu Kaaja

Anu Kaaja (s.1984) on Turussa asuva palkittu kirjailija, jonka teokset käsittelevät muun muassa valtaa, sukupuolta sekä estetiikkaa ja pohjaavat usein kuvataiteeseen ja visuaaliseen kulttuuriin. Kaaja tunnetaan erityisesti kollaasiromaaneistaan Rusetti ja Katie-Kate sekä kokeellisesta epookkiromaanista Leda. Uran aloitti vuonna 2015 ilmestynyt surrealistinen novellikokoelma Muodonmuuttoilmoitus. Tamperelaissyntyinen Kaaja on koulutukseltaan käsikirjoittaja (MA in

Lue lisää

Lisätiedot

Lisätiedot

ISBN

9789515258700

Julkaisuvuosi

2023

Formaatti

Kovakantinen

Sivumäärä

254

Äänen kesto

Ikäryhmä

Kirjailija

Anu Kaaja