Lukunäyte

Palkitun kirjailijan uusi, taiturimainen romaani

Rusetti on yhteisesti sovittu leikki, paisuneisuuden keskellä odottava räjähdys, purkautuminen - vain nykäisy, tai katse, lipaisu

Anu Kaajan neljännessä, virtuoosimaisessa proosateoksessa haltioidutaan kuumista renessanssipojista, keskustellaan maalausten ja kahvipöydän esineiden kanssa sekä parannellaan särkynyttä sydäntä.

Rusetin kertoja on kirjailija, joka etsii nautintoja Euroopan kaupunkien taidemuseoista, kahviloista ja teknoklubeilta. Ihastuksen väristyksiä tarjoavat niin rokokoomaalausten ryöppyävät rusettirivit kuin rakastettujen kasvoja koristavat lävistykset.

Esineitä on kuitenkin helpompi rakastaa kuin häilyviä ihmisiä - kunhan ei syvenny liiaksi miettimään ylellisyyden taakse kätkeytyvää riistoa.

Rusetti on aistillinen ja kiihottavan analyyttinen romaani, kauneuden ja melankolian äkkisyvä ylistys, joka ei tee eroa fetissiklubin ja taidemuseon välillä. Se on aikalaiskuvaus ja nerokas muotokuva ihmisten esineellistämisestä ja esineiden inhimillistämisestä.

Kirjan numeroitu ja signeerattu neliväripainettu editio sisältää kirjailijan itse maalaamia kuvia ja runsaan eurooppalaisista taideaarteista kootun kuvituksen. Rusetti on ylellinen esine itsessään.

"Anu Kaajan Rusetti on briljantti, hauska ja haluttava romaani kauneudesta ja väkivallasta sen takana."
Iida Rauma, kirjailija

"Rusetti on ihana kirja. Se on aiheiltaan ja kieleltään kuin otuskokoelma, bestiaario, täynnä eläviä esineitä ja suloisia sana-olentoja. Se on rakkauskirje fetisseille, maagisille esineille, esineiden magialle; toisaalta ikuisuudeksi pysäytetty asetelma, vanitas. Anu Kaaja osoittaa miten esteettinen elämä, kuten tanssiminen, on yhdentekevää, ja sen vuoksi myös kaikkein tärkeintä inhimillistä toimintaa."
Johannes Ekholm, kirjailija
 

Osta

42.00 €

Rusetti sitoo heti alussa teoksen punaiset langat nätisti ja helposti avautuviin solmuihin, joita lähdetään seuraamaan. Se tapahtuu teknisesti taitavasti ja lyyrisesti. (--)
Harvoin saa lukea kotimaisesta proosasta yhtä ilahduttavia, taitavia ja osuvia analyysejä kuvataidenautinnoista. (--) Rusetti on kollaasiromaani, jonka lukeminen on esteettinen nautinto.
Arttu Seppänen, Helsingin Sanomat

Esseeteksti virtailee kiihkeästi mielleyhtymästä toiseen, mutta lause säilyy eleganttina kautta linjan. Joskus le mot juste on yksinkertaisesti oi. Kirjan graafinen asu kuvineen ja alaviitteineen kartuttaa runsasta materiaalia entisestään mutta myös rytmittää sitä tyylikkäästi. Teoksen lähtökohta on tietenkin aivan pöyhkeä, mutta kokonaisuus ei pelkisty yhdeksi esseeääneksi. Monenlaiset poikkeamat ja ylipäätään romaanikehys luovat asetelmaan ironista valoa. Katie-Katessä luokka-analyysi oli kenties terävämpää, mutta Rusetissa suloinen, ironinen ja vakava sävy laskostuvat yhtä kaikki taidokkaasti kuin kangaskäänteet barokkimaalauksissa. Ehkä radikaaleinta on kuitenkin, että teos vapauttaa aisteja ja avartaa havaintoa kaikenlaisten asioiden äärellä. Tuollainen ilo on tarttuvaa.
Juha-Pekka Kilpiö, Keskisuomalainen

 

Anu Kaaja


Anu Kaaja

Rusetti (erikoispainos)

Anu Kaaja

Rusetti

Anu Kaaja & Lee Lahikainen

Florian & Griselda