Lukunäyte

Kaipaatko inspiraatiota keittiöön? Oletko jo kokeillut thaimaalaista, intialaista ja meksikolaista ruokaa? Viimeisin ruokatrendi maailmalla on afrikkalainen keittiö. Maanosan ruokakulttuuriin tutustumisen voi nyt aloittaa kauniista Itä-Afrikasta. Piripiri! Makuja Mosambikista on keittokirja, joka avaa oven maan rikkaaseen ja eksoottiseen ruokakulttuuriin niin hyvän kotiruoan ystävälle kuin kokeilevalle kulinaristillekin.  
Mosambikilainen ruoka on merellistä ja maanläheistä, vivahteikkaasti maustettua ja värikylläistä. Ruokaa höystävät kuulu piripiri-chiliseos, erilaiset pähkinät, kookos ja muut hedelmät, ja monet reseptit soveltuvat esimerkiksi grillattavaksi. Miltä kuulostaisi raikkaankirpeä vihermangokana, pehmeän täyteläinen aprikoosi-kookoskala, täytetyt tomaattikalmarit, neilikkainen kana-katkarapu-feijoada, tulinen kookos-simpukkacurry tai reilunronskit olutkatkaravut? Reseptejä on tarvittaessa muunnettu niin, että kaikki ainekset löytyvät suomalaisista lähikaupoista, mutta erikoisempiakin aineksia kuten kassavaa pääsee kokeilemaan. Reseptejä voi yhdistellä ateriakokonaisuuksiksi alku-, pää- ja jälkiruokineen. 
Arabien kauppasatamat ja aika Portugalin siirtomaana sekä merkittävät intialais- ja persialaisvähemmistöt ovat jättäneet merkkinsä Mosambikin kulinaariselle kartalle. Kerrotaan, että monet eteläafrikkalaiset ja swazimaalaiset taittavat toisinaan usean tunnin matkan Maputoon vain herkutellakseen paikallisilla trooppisilla kaloilla ja mehevillä merenelävillä ja kuuluisalla piripirillä. 

Värikylläinen, kauniilla valokuvilla somistettu kirja Mosambikin herkuista on kaunis kuin koru. Se on myös enemmän kuin keittokirja. Penttisen upeat valokuvat mosambikilaisista ihmisistä, rakennuksista ja tietysti - ruoka-annoksista tuovat lähelle kaukaisen, Intian valtameren rannalla sijaitsevan maan kulttuurin. S.S., Demokraatti