Psykologisesti latautunut, tiivistunnelmainen tutkielma äidin ja tyttären suhteesta

Tunnettu taiteilija Johanna palaa synnyinmaahansa Norjaan puolison kuoleman jälkeen. Taidegalleria on kutsunut hänet pitämään retrospektiivin, jonka vetonaulaksi on tilattu uusi teos. Johanna vuokraa asunnokseen pienen metsämökin Oslon laitamilta, vuonon rannalta. Kulkiessaan kaupungin ja metsän väliä hän etsii suuntaa työlleen ja yrittää hahmottaa menneen ja nykyisen sidoksia. Mitä on jäljellä elämästä, jonka Johanna jätti taakseen vuosikymmeniä sitten? Mitä on jäljellä suhteesta äitiin, muuta kuin hiertävää ja loputonta kipua?

Vigdis Hjorthin romaani Onko äiti kuollut on vavahduttava ja mukaansatempaava tarina ihmisen perimmäisistä tarpeista ja pettymyksistä. Tunnistettavalla äänellään kirjailija yhdistää psykologiaa taiteen ja kirjallisuuden tuomiin näkökulmiin. Romaani kysyy, miten menneen kanssa eletään, kun tilien tasaaminen tai tasaamatta jättäminen ei
ole vaihtoehto.

Osta

32.00 €

Hjorth kirjoittaa mietelmiä ja pikku tutkielmia yhden toisensa jälkeen. Niitä ahmii nälkäisenä kuin tuntemattoman tantereen löytöretkeilijä kilometrejä. Reissu tunnemaailman pakkaspuolelle hyytää. Autofiktion aikakaudella Hjorth näyttää fiktion terästetyn voiman. Suurten sovintosatujen viihdemaailmassa Hjorth erottuu edukseen tuimana, levottomuutta aiheuttavana häirikkönä. 

Antti Majander, Helsingin Sanomat

Norjalaisen Vigdis Hjorthin tänä keväänä ilmestynyt uutuusromaani Onko äiti kuollut teki minuun suuren vaikutuksen. Hjorthin tapa kirjoittaa on aivan omaa luokkaansa. Hän kuvaa taitavasti äidin ja tyttären suhdetta yksityiskohtien kautta ja vyöryttää kieltä tavalla, joka saa tarinan jatkuvasti kasvamaan kirjan edetessä.

Laura Liukko, Anna

Norjalaisen Vigdis Hjorthin romaani on vaikuttava kuvaus äidin ja tyttären vaikeasta suhteesta. Johanna, keski-ikäinen kuvataiteilija, yrittää tehdä uutta, upeaa teosta, mutta kipeät tunteet äitiä kohtaan vaivaavat mieltä. Armoton tarina ei tarjoa helppoja ratkaisuja ja kiehtoo pitkään lukemisen jälkeen.

MS, Me Naiset

Vigdis Hjorth
Katriina Huttunen


Vigdis Hjorth

Perintötekijät