Millainen oli seikkailu, joka synnytti Frankensteinin hirviön?

Vuonna 1816 vain 18-vuotias Mary Shelley kirjoittaa ikonisen tarinan Frankensteinin hirviöstä. Samana kesänä Mary ja hänen rakastajansa Percy Shelley vierailevat lordi Byronin ja John Polidorin luona Genevenjärvellä. Ystävät viettävät pitkiä iltoja nuotiolla, juovat oopiumilla maustettua viiniä ja lukevat toisilleen kummitusjuttuja. Eräänä iltana lordi Byron ehdottaa, että he kaikki kirjoittaisivat omat kauhutarinansa.

Mary matkustaa muistoissaan Skotlantiin, missä hän oli neljä vuotta aiemmin viettänyt kesän ja tavannut Isabella Baxterin. Kun Mary rakastuu Isabellaan, he sukeltavat arvoitukselliseen seikkailuun, jossa todellisuutta on vaikea erottaa kuvitelmasta. Tästä muistosta syntyy hänen tarinansa Frankensteinin hirviöstä.

Mary Shelley oli feministi ennen kuin sanaa oli keksitty, nuori äiti ja kiehtova kirjailija. Anne Eekhout herättää hänet henkiin tässä omaperäisessä romaanissa.
 

Sähkökirja
Paperikirja
Osta

34.00 €

Mary Shelleyn ihmeellinen, herkkä ja pohjattoman mielikuvituksen hallitsema persoona tulee niin lähelle, niin puhtaana, että sielusta viiltää. Viattomuus kohtaa vaietun synkkyyden, tekstin synty äitiyden.
(--) Yksityiskohtaisen kuvailevassa, kieleltään rikkaassa tekstissään Anne Eekhout yltää ikimuistoisuuteen: hän herättää Mary Shelleyn persoonan henkiin useita osa-alueita kasaan parsimalla. Ja on sitten omasta vastaanotosta kiinni, millainen hahmo esiin nousee. Nainen vai peto vaiko molemmat?
Anne Eekhout on luonut koskettavan henkilökuvan Mary Shelleystä aikana, jolloin hän osin sitä tiedostamattaan valmistautui kirjoittamaan kauhun mestariteosta Frankensteinin hirviöstä.
Johannes Valkola, Savon Sanomat
 

Kirjasta kannattaa nauttia goottilaisena herkkuna, jossa tosi ja taru sekoittuvat viettelevän tekstin ansiosta. Eekhoutin lauseet ovat kauniita ja harkittuja, ja suomentaja Sanna van Leeuwen on taidokkaasti säilyttänyt niiden voiman.
Elsa Lindström, Kulttuuritoimitus
 

Mystinen, runollinen kauhuromaani pyyhkii kauniisti pölyt kirjallisuushistoriasta ja jättää halun tietää lisää tästä poikkeuslahjakkuudesta.
Salla Stotesbury, Kodin Kuvalehti